Un cățeluș a fost salvat din vâlvătaia flăcărilor la Gologanu

Pompieri vrânceni din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani au fost solicitați astăzi, să intervină pentru stingerea unui incendiu la o gospodărie din localitatea Gologanu. La fața locului s-au deplasat trei echipaje cu: 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă şi 1 ambulanţă SMURD. La momentul sosirii echipajelor, incendiul se manifesta în interiorul locuinței și la nivelul acoperișului, cuprinzând o suprafaţă de circa 70 mp.

Forțele de intervenție au acționat aproximativ 2 ore, în cooperare cu SVSU Gologanu, pentru lichidarea incendiului și îndepărtarea efectelor negative. În urma evenimentului au ars: acoperişul locuinţei construit din lemn şi învelitoare din tablă, în suprafaţă de circa 70 mp, 3 camere, 1 bucătărie și 1 hol, precum și bunurile de uz casnic și gospodăresc aflate în interiorul acestora. Din cercetările efectuate se pare că incendiul a izbucnit cel mai probabil din cauza scăpărilor de gaze combustibile de la un aragaz.

În timpul intervenției, pompierii au salvat din vâlvătaia flăcărilor un cățeluș.

MĂSURI DE APĂRARE ÎMPOTRIVA INCENDIILOR ÎN BUCATARII

Având în vedere că, majoritatea incendiilor din locuinţe izbucnesc în bucătării ca urmare a neglijenţei persoanelor în folosirea aparatelor electrocasnice de gătit sau a distragerii atenţiei în timpul gătitului pentru o perioadă de timp, reamintim cetăţenilor câteva reguli simple ce trebuie respectate în bucătării, astfel:

Cum gătiţi în siguranţă

  • aprindeţi aragazul pe sistemul gaz pe flacără, adică se aprinde întâi chibritul, apoi se deschide butonul aragazului / robinetul de alimentare cu gaz.;
  • nu lăsaţi pe foc mâncarea nesupravegheată. Luaţi-o de pe foc dacă trebuie să părăsiţi bucătăria pentru o perioadă mai îndelungată;
  • asiguraţi-vă că mânerele vaselor de gătit nu ies în exterior – pentru a nu fi date jos de pe aragaz, în trecere;
  • aveţi grijă dacă purtaţi haine largi – acestea pot lua foc cu uşurinţă;
  • păstraţi prosoapele şi cârpele de bucătărie departe de aragaz şi de plită;
  • verificaţi de două ori dacă aţi închis aragazul când aţi terminat de gătit;
  • curăţaţi şi îndepărtaţi depunerile de grăsime şi resturi de mâncare de pe aragazurile, plitele prăjitoarele de pâine şi grătarele din bucătărie deoarece acestea se pot aprinde uşor;
  • păstraţi echipamentele electrice (conductori şi aparate electrocasnice) departe de apă;
  • evitaţi să lăsaţi copiii singuri în bucătărie când aveţi mâncare pe plită.

Prăjirea în ulei încins

  • fiţi atenţi atunci când gătiţi cu ulei încins – acesta se aprinde cu uşurinţă;
  • asiguraţi-vă că hrana este scursă de apă înainte de a o introduce în ulei încins, pentru a nu vă stropi;
  • dacă uleiul începe să scoată fum, acesta este prea încins. Stingeţi focul şi lăsaţi-l să se răcească puţin;
  • folosiţi vase de prăjit în ulei încins dotate cu termostat. Acestea nu se pot supraîncălzi.

Cum se procedează dacă ia foc o tigaie

  • opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/ maşinii de găti dacă o

puteţi face în siguranţă;

  • nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul din bucătărie şi nu turnaţi apă pe ea.

Totodată, trebuie știut faptul că SE INTERZICE:

  • Folosirea buteliilor de gaze lichefiate fără regulatori de presiune, cu garnituri deteriorate ori cu furtunuri de cauciuc fisurate sau lărgite la capete;
  • Folosirea flăcării pentru verificarea etanşeităţii buteliei, garniturilor, regulatorilor de presiune sau a furtunului/conductei de gaz. Verificarea se face numai cu emulsie de apă cu săpun;
  • Transvazarea gazului din butelie în orice alte recipiente sau folosirea de butelii improvizate;

În cazul izbucnirii unui incendiu, evacuaţi imediat persoanele din apartament, alertaţi vecinii şi sunaţi urgent la numărul de telefon 112 pentru intervenţia pompierilor.

Știri despre: , ,