Toleranță zero faţă de orice derapaj de la normalitate!

Prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, a emis, duminică, un ordin de prefect în baza căruia echipe mixte de control formate din reprezentanţi de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vrancea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Vrancea, sub coordonarea prefectului, vor controla timp de o săptămână activitatea centrelor pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile.

“Viaţa a fost deja nedreaptă faţă de mulţi dintre tinerii, vârstnicii şi persoanele cu dizabilităţi! De aceea, nu putem permite nimănui să profite de neputinţele şi de necazurile acestor oameni! Având în vedere situaţiile intolerabile care au fost identificate în centrele rezidenţiale din judeţul Ilfov, în urma deciziei primului ministru al României ca în termen de şapte zile să fie făcute verificări interinstituţionale la toate centrele rezidenţiale care asigură servicii persoanelor vulnerabile, fie că vorbim de centre pentru bătrâni, copii instituţionalizaţi sau persoane cu dizabilităţi, ministrul de Interne a emis un ordin de constituire a echipelor interinstituționale mixte pentru verificarea tuturor centrelor rezidenţiale de la nivelul fiecărui județ. În aceste condiţii, am convocat astăzi cele şapte instituţii responsabile, respectiv AJPIS Vrancea, ITM Vrancea, DSP Vrancea, DSVSA, IPJ Vrancea, ISU Vrancea, OPC Vrancea, care vor desemna reprezentanţi ce vor forma patru echipe mixte de control. De mâine, de la ora 08.00, echipele interinstituţionale formate din opt funcţionari vor fi pe teren pentru a controla activitatea acestor centre rezidenţiale din toate punctele de vedere. Am emis deja un ordin de prefect în acest sens”, a declarat prefectul Nicuşor Halici.

Zilnic, rezultatele controalelor vor fi centralizate şi transmise mai departe către Ministerul Afacerilor Interne, iar acolo unde vor fi întâlnite situaţii neconforme, se poate merge până la închiderea centrelor.

“În baza acestor verificări, vor fi întocmite zilnic procese verbale de constatare şi acolo unde vor fi găsite nereguli, se vor aplica sancţiuni. În cazul în care vor fi identificate centre rezidenţiale care nu pot asigura minimul condiţiilor necesare şi normale mileniului în care trăim, minimul de servicii pentru persoanele vulnerabile, voi dispune, pe lângă închiderea imediată a centrului respectiv, relocarea rezidenţilor la instituţii similare sau către un ONG. Îmi doresc să nu avem situaţii care să impună măsuri extreme. Zilnic, în funcţie de dinamică, vom lua decizii aplicate pentru fiecare centru în parte, urmând ca în fiecare zi să facem o centralizare a tuturor constatărilor pe care o vom înainta şi către Ministerul Afacerilor Interne. Voi fi personal în fiecare centru, să verific îndeplinirea măcar a condiţiilor minimale ce sunt oferite în astfel de stabilimente, fie de către operatori privaţi, fie de către instituţii publice ale statului”, a precizat  prefectul Nicuşor Halici.

La nivelul judeţului Vrancea vor fi controlate 49 de centre pentru copii, persoane vârstnice şi persoane cu dizabilităţi, majoritatea dintre acestea fiind finanţate de către stat.