Cod portocaliu Hideometeorologic

În contextul avertizării meteorologice COD PORTOCALIU sub incidența căreia se află județul Vrancea, în perioada 24 iunie, ora 10:00 – 25 iunie, ora 03:00, fenomenele periculoase prognozate de Administraţia Naţională de Meteorologie fiind „averse torențiale (se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp.), intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice și grindină, îndeosebi în regiunile estice și sud-estice” și a avertizării hidrologice COD PORTOCALIU, emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, valabilă în perioada 24 iunie, ora 12:00 – 26 iunie, ora 12:00, care atenționează asupra creșterilor de debite și nivel al cotelor de apărare pe râurile din bazinele hidrografice Siret, Putna, Rm. Sărat și Bârlad reamintim cetățenilor importanța respectării măsurilor de preîntâmpinare a situațiilor de urgență generate de fenomenele hidrometeorologice periculoase.

Reguli de comportare în caz de furtună

În scopul prevenirii efectelor negative provocate de instabilitatea atmosferică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea recomandă cetăţenilor să îndepărteze copacii sau ramurile uscate, să asigure sau să înlăture, după caz, elementele de construcție aflate în echilibru instabil, care pe timp de vijelie, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.

Pe timpul furtunii, cetățenii trebuie să întrerupă orice activitate în aer liber, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția, să închidă ușile și ferestrele și să deconecteze aparatele şi echipamentele electrice.

Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Măsuri de prevenire şi reguli de comportare la inundaţii

Înainte de producerea inundaţiei:

  • Interesaţi-vă la primărie asupra zonelor inundabile din localitate;
  • Nu vă construiţi casa în zone inundabile;
  • Asiguraţi în subsoluri pereţi impermeabili pentru a evita pătrunderea apei;
  • Construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;
  • Curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
  • Nu aruncaţi la întâmplare gunoaie menajere şi resturi vegetale în albiile apelor curgătoare;
  • Participaţi la exerciţiile de simulare organizate de serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă şi autorităţile locale.

Pe timpul producerii inundaţiei:

  • Respectaţi recomandările transmise la radio sau televizor de autorităţi;
  • Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi; dacă aţi fost surprins de viitură, urcaţi-vă către părţile superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare;
  • În cazul în care consideraţi că mai aveţi timp, mutaţi obiectele importante la etaje superioare;
  • Decuplaţi întrerupătorul general de energie electrică. Deconectaţi aparatele electrice. Nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud ori staţi în apă;
  • Întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze;
  • Încuiaţi uşile casei şi protejaţi ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă;
  • Evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte stabilite.

Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa, respectaţi pe cât posibil următoarele reguli:

  • Nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul deplasându-vă prin curenţii de apă de circa 15 centimetri înălţime;
  • Nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată: în caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 centimetri apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 centimetri apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 centimetri, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă.