Atenție la animalele lăsate nesupravegheate pe carosabil!

Din buletinul de presă al IPJ Vrancea

Lăsarea nesupravegheată a animalelor pe carosabil reprezintă un real pericol pentru siguranța traficului rutier. În special, pe timpul nopții, apariția unor animale domestice sau sălbatice pe partea carosabilă generează un risc sporit de accident rutier.

Tocmai de aceea, recomandăm încă o dată șoferilor să circule cu viteză redusă pe raza localităților dar și pe segmentele de drum din zonele împădurite, semnalizate cu marcaje rutiere care avertizează cu privire la riscul apariției pe carosabil a unor animale sălbatice.

Evitarea unor astfel de potențiale obstacole necesită o atenție sporită și reflexe foarte bune și poate fi făcută doar în condițiile unei viteze reduse de deplasare.

Pe lângă recomandările pentru șoferi, atragem atenția și proprietarilor de animale cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia pentru ca acestea să nu ajungă pe carosabil.

Precizăm că, în conformitate cu art.2 punctul 17 din Legea 61/1991 modificată lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri constituie contravenție și se sancționează cu amendă de până la 500 lei. În cazul în care acest fapt a generat și producerea unui eveniment rutier, poate fi atrasă și răspunderea penală în consecință.

Totodată, acest gen de faptă este sancționată de HG 1391/2006 la art.163 alin.1 punctul b.

Exemplu:

În cursul serii de 3 ianuarie, în afara localității Bizighești,  polițiștii Serviciului Rutier Vrancea au intervenit pentru protejarea unei cabaline, dar și a traficului rutier pus în pericol prin lăsarea animalului fără supraveghere.

Din verificările efectuate a rezultat că animalul a fost lăsat nesupravegheat pe Drumul Național 2 European 85 de către proprietar, un bărbat de 51 de ani,  din comuna Garoafa care a fost  sancționat contravențional.

Mulțumim pe această cale domnului Bogdan, participant la trafic, care a sesizat situația de pericol pentru traficul rutier.

 

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More