11 localități vrâncene afectate de inundațiile din ultimele zile

37 de locuințe au fost inundate în comunele Biliești și Suraia în urma precipitațiilor abundente de la sfârșitul săptămânii trecut. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea, au fost afectate 11 localități din Vrancea, cele mai grave situații fiind înregistrate la Biliești unde au fost evacuate 57 de persoane.

127 de pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea au fost prezenți la datorie, în ultimele 24 de ore, respectiv 20 iunie, ora 08:00 – 21 iunie, ora 08:00, pentru monitorizarea, prevenirea și înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase manifestate la nivelul județului Vrancea. Astfel, pentru optimizarea gestionării situațiilor de urgență, a fost menținută creșterea capacității operaționale la nivelul tuturor structurilor de intervenție, fiind totodată operaționalizată grupa operativă a inspectoratului. În ultimele 24 de ore, în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea au fost primite peste 100 de apeluri prin 112, care sesizau producerea unor situații de urgență.

Echipajele de pompieri din cadrul subunităților au intervenit, atât în municipiul Focșani, cât și în comunele Biliești, Ploscuțeni, Sihlea, Tulnici și Vânători, la misiuni pentru salvarea și evacuarea persoanelor și animalelor aflate în pericol, îndiguiri cu saci de nisip pentru limitarea pagubelor, evacuarea apei din gospodării, degajarea arborilor căzuți și eliberarea căilor de acces. Totodată, în zonele afectate Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență au acționat pentru înlăturarea efectelor negative.

De asemenea, pentru gestionarea eficientă a situațiilor în teren, pompierii militari au acționat în cooperare cu forțe și mijloace din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență, respectiv Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, Inspectoratul de Jandarmi Județean Vrancea, Serviciul de Gospodărire a Apelor Vrancea, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, Secția Drumuri Naționale Vrancea, C.U.P. S.A., Electrica.

Având în vedere evoluția situațiilor generate de fenomenele meteorologice periculoase prognozate, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a dispus dislocarea în sprijinul pompierilor vrânceni a următoarelor mijloace: 2 motopompe remorcabile de capacitate mărită de 10.000 litri/min și 4 motopompe transportabile de la I.S.U. București-Ilfov, 2 motopompe remorcabile Novus de 3.300 litri/min. și 3 motopompe transportabile de la I.S.U. Brașov și 2 motopompe remorcabile Novus de 3.300 litri/min și 3 motopompe transportabile de la I.S.U. Dâmbovița.

Efectele înregistrate în perioada menționată, la nivelul județului Vrancea:

11 unități administrative-teritoriale afectate: Focsani, Mărășești, Biliesti, Gugesti, Mera, Poiana Cristei, Ploscuteni, Reghiu, Spulber, Sihlea și Tulnici;

57 de persoane evacuate la Biliești;

15 animale salvate la Biliești;

37 de locuințe inundate (35 – Biliești, 2 -Spulber);

82 curți/grădini inundate (70 – Biliești, 10 – Ploscuțeni, 1 – Gugești, 1-Tulnici);

4 drumuri afectate (DN2 N, DJ 204D, DJ 205D, DJ 204F)

16 drumuri comunale afectate (5 – Mera, 4 – Poiana Cristei, 4 – Spulber, 2 – Reghiu; 1-Biliești);

2 drumuri comunale distruse în Poiana Cristei (sat Petreanu și sat Târâtu);

3 copaci căzuți pe carosabil în municpiul Focșani

5 poduri/podețe afectate (3 – Poiana Cristei, 1 – Reghiu, 1 – Spulber);

6 poduri/podețe distruse (2 – Mera, 2 – reghiu, 1 – Tulnici, 1- Poiana Cristei).

La momentul de față au rămas impracticabile circulației DJ 204 D pe tronsonul Podul Zamfirei – Biliești – Suraia și DJ 204E pe tronsonul Ciușlea-Mirceștii Vechi.

În continuare, pompierii vrânceni monitorizează evoluția hidrologică a râurilor din județ și efectuează recunoașteri în teren. În cazul unei situații de urgență reale, solicităm cetățenilor să anunțe de îndată evenimentul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!