Ziua Protecției Civile sărbătorită în acest an sub sloganul ”Împreună mai pregătiți”

Anul acesta, pe 28 februarie, se împlinesc 87 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile, serviciu care s-a aflat permanent acolo unde semenii noştri au fost în suferinţă, ameninţaţi de numărul tot mai mare al dezastrelor naturale şi catastrofelor.

Cu acest prilej, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al Judeţului Vrancea, a pregătit o serie de activități ce se vor derula sub sloganul ”Împreună mai pregătiți!”.

Astfel, în perioada 26 februarie – 4 martie, vor fi organizate activități de informare și educare preventivă, lecții deschise și exerciții de evacuare în caz de cutremur în unitățile de învățământ din  municipiile Focșani și Adjud, orașele Panciu, Odobești, Mărășești, precum și în comunele Bălești, Bolotești, Câmpuri, Gugești, Obrejița, Poiana Cristei, Străoane, Țifești, Vârteșcoiu și Vidra.

În aceeași perioadă, Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență, cu sprijinul compartimentelor de prevenire, vor desfăşura activităţi de informare preventivă la nivel local, cu precădere în zonele unde sunt familii/comunităţi vulnerabile în cazul producerii unor evenimente periculoase.

Vineri, 28 februarie a.c., la sediul I.S.U. Vrancea, începând cu ora 10.30 va avea loc o ceremonie militară la care sunt invitate să participe oficialităţile locale şi judeţene. În aceeași zi, în intervalul orar 10.00 – 14.00, în toate subunităţile de pompieri, se va organiza „Ziua Porţilor deschise”, activitate ce oferă posibilitatea celor interesaţi să cunoască misiunile structurilor profesioniste şi tehnica de intervenţie a salvatorilor vrânceni.

De asemenea, în perioada 29 februarie – 01 martie în centrul comercial Promenada Mall, complexul comercial Kaufland, Târgul Auto şi Piața Unirii din municipiul Focşani, vor fi amplasate puncte mobile de informare preventivă. Pe lângă sfaturi, vrâncenii vor primi pliante și broșuri cu regulile de comportare în situaţii de urgenţă promovate în cadrul campaniilor naţionale „Flăcările Omoară Copii”, “R.I.S.C. – Renunţă! Improvizaţiile Sunt Catastrofale!”, “Vreau să fiu voluntar!” şi „Nu tremur la cutremur”.

Având în vedere numărul mare de intervenţii din acest an, pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată, precum şi pagubele, şi consecinţele dezastruoase asupra mediului produse de astfel de evenimente, în data de 03 martie va fi organizată o conferinţă de presă pe această temă cu scopul popularizării regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor la arderea miriştilor şi a vegetaţiei uscate.

Pe 4 martie a.c., se împlinesc 43 de ani de la cel mai puternic cutremur din istoria modernă a României, de 7,2 pe Richter. Aşadar, acţiunile planificate vor urmări totodată, să atragă atenţia asupra modului de comportare al cetăţenilor în situaţia producerii unui seism.

Activităţile întreprinse sunt orientate spre informarea şi educarea populaţiei deoarece dorim să ne ştim semenii în siguranţă şi împreună să fim mai pregătiţi în faţa eventualelor pericole iminente.