VIDEO: Proiect educațional „Patrula școlară”

Din buletinul informativ al IPJ Vrancea

Pentru a crește gradul de siguranță în zona adiacentă unităților de învățământ, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Vrancea și Asociația ,,Gentleman’s Bikers’’  au desfășurat activități cu elevii la trecerile de pietoni din zona școlilor gimnaziale ,,Ion Basgan’’, ,,Oana Diana Renea’’ , ,,Alexandru Vlahuță’’ și ,,Adrian Păunescu’’.

Astăzi, 8 octombrie a.c., polițiștii Biroului Siguranța Școlară împreună cu cei de la Biroul Rutier Focșani au lansat proiectul educațional ,,Patrula școlară’’, prin informarea elevilor și cadrelor didactice dar și prin activități practice în zona unităților de învățământ.

La activitate au participat partenerii proiectului, membri ai Asociației ,,Gentleman’s Bikers’’  care au echipat elevii cu veste și palete inscripționate ,, Patrula Școlară’’.

Patrula şcolară de circulaţie reprezintă o formă de educaţie rutieră prin care elevii pot transpune în practică, în condiţii reale de trafic, cunoştinţele privind circulaţia pe drumurile publice, însuşite în timpul activităţilor educative cu tematică rutieră.

Scopul acestui proiect educațional este siguranţa deplasării elevilor pe drumurile publice din zona unităţilor de învăţământ pentru prevenirea implicării acestora în accidente de circulaţie.

Patrulele şcolare de circulaţie acţionează numai în dreptul trecerii pentru pietoni semnalizate corespunzător prin marcaje şi indicatoare.

Formarea şi instruirea cadrelor didactice desemnate să coordoneze activitatea patrulelor şcolare de circulaţie revine Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, prin structurile specializate, Serviciul Rutier, Poliția Municipiului Focșani şi Biroul Siguranță Școlară, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Vrancea.

Cursurile de formare şi instruire constau în însuşirea legislaţiei rutiere, a modalităţilor de perfecţionare a modului de acţiune şi a măsurilor care se impun a fi luate, din punct de vedere legal, pentru creşterea eficienţei acţiunilor patrulelor şcolare de circulaţie, precum şi pentru reducerea riscurilor implicării membrilor acestora în evenimente rutiere.

Activitatea patrulelor şcolare de circulaţie din cele patru unități de învăţământ este îndrumată de cadrul didactic care a fost desemnat prin decizie a directorului unităţii de învăţământ, în urma avizului dat de Consiliul profesoral al unităţii de învăţământ și are obligația să se implice în organizarea şi instruirea permanentă a membrilor patrulelor şcolare de circulaţie, precum şi să participe, nemijlocit, la activităţile desfăşurate de acestea.

Patrulele şcolare de circulaţie acţionează numai de pe trotuar, la marginea acestuia şi numai în locurile destinate traversării pietonilor, semnalizate prin marcaje sau indicatoare şi numai sub supravegherea cadrului didactic îndrumător şi a poliţistului rutier desemnat.

Vor acţiona în anul școlar 2021-2022 în perioada octombrie – iunie, cu excepția condiţiilor meteo nefavorabile.

Sperăm ca participanții la trafic să respecte regulile de circulație și să acorde o importanță deosebită ,,micilor polițiști’’ pe care îi vor observa în zona unităților de învățământ mai sus meționate.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: