Va exista numai un singur tip de pensie anticipată, începând din septembrie 2021

Noua lege a pensiilor elimină pensia anticipată fără penalizări. Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii a fost publicată recent în Monitorul Oficial și se va aplica efectiv din septembrie 2021. Mai precis, la acel moment, noua lege va înlocui Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Una dintre schimbările importante pe care autoritățile le-au stabilit astfel pentru sistemul pensiilor de stat ale românilor este păstrarea unui singur tip de pensie anticipată, în condițiile în care acum avem două tipuri, scrie avocatnet. Mai exact, dacă acum avem pensia anticipată (fără penalizare de cuantum) și pensia anticipată parțială (cu penalizare de cuantum), în viitor vom avea numai pensia anticipată (cu penalizare de cuantum).

Astfel, viitoarea pensie anticipată o să se cuvină cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei-standard de pensionare, conform noii legi. Aceasta va putea fi cerută de românii care au realizat stagiul complet de cotizare (adică vechime legală în muncă de 35 de ani) și de românii care l-au depășit cu până la opt ani. „Cuantumul pensiei anticipate se stabilește prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare (…) și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (…)”, scrie în Legea nr. 127/2019.

La fel ca acum, atunci când se vor îndeplini condițiile pentru pensionarea de limită de vârstă, pensia anticipată va fi transformată automat în pensie pentru limită de vârstă. Totodată, se va recalcula pensia – adică se va scoate diminuarea de cuantum și se vor aduna eventualele perioade de stagiu de cotizare realizate în perioada de pensionare anticipată. În prezent, pensia anticipată poate fi obținută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei-standard de pensionare. Însă numai dacă a fost realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.

Pensia anticipată parțială (adică viitoarea pensie anticipată) se poate obține tot cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei-standard de pensionare, însă este necesară doar realizarea stagiului complet de cotizare (se încadrează și cei care depășesc stagiul complet cu până la opt ani). Așadar, care este diferența între pensia anticipată și cea anticipată parțială? La pensia anticipată este nevoie de o vechime în muncă mai mare decât pentru pensia anticipată parțială. Totuși, cuantumul pensiei anticipate parțiale este mai mic, pentru că se aplică anumite penalizări. Pentru bărbați, vârsta obișnuită de pensionare este de 65 de ani, iar pentru femei – de 63 de ani (însă, mai nou, femeile pot opta să lucreze până la 65 de ani). Pensiile anticipate stabilite conform Legii nr. 263/2010 vor deveni, la 1 septembrie 2021, pensii pentru limită de vârstă și se vor recalcula.

Sursă avocatnet.ro
S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: