Un nou proiect ce prevede ca un contract de leasing să nu mai fie titlu executoriu, adoptat de senatori

Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing a primit miercuri votul favorabil al senatorilor și prevede, în primul rând, scoaterea caracterului executoriu al contractelor de leasing atunci când locatarul/utilizatorul e consumator, după cum precizează avocatnet. Asta ar însemna, practic, o îngreunare a procedurilor de executare silită contra împrumutaților, pentru că va trebui să se treacă prin instanță, mai întâi. Consumatorul este definit în textul acestei propuneri: orice persoană (sau grup de persoane fizice) care e utilizator/locatar într-un contract de leasing și care acționează în afara activității economice, iar calitatea de consumator care acționează în scopuri personale/de familie se prezumă și nu se analizează în raport cu întreaga activitate a acestuia, ci doar în raport cu contractul respectiv. Documentul, cu recente amendamente adăugate pe textul inițial, aduce destul de mult cu legea care nu a mai apucat să intre în vigoare, fiind declarată neconstituțională de Curtea Constituțională la începutul acestui an – nu din cauza conținutul propunerii, însă, ci pentru că era obligatoriu să fie cerut un aviz al Consiliului Economic și Social și el nu a fost cerut. De data aceasta, a fost cerut avizul Consiliului și acesta a fost unul favorabil.

O a doua modificare propusă pentru consumatori prin acest proiect este mărirea cu o lună a termenului după care operatorul de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului, din cauza neplății: trei luni de la scadență, în loc de două, cum scrie acum în OG nr. 51/1997. Pentru a stopa situațiile în care, deși returnează bunul, consumatorii sunt în continuare datori cu sume însemnate de bani din cauză că bunul a fost vândut mult sub prețul pieței, propunerea vine cu detalierea valorilor ce trebuie luate în calcul în aceste situații. Concret, când bunul e restituit la termenul din contract, eventualele despăgubiri nu vor putea cuprinde decât diferența între totalul sumelor datorate conform contractului diminuată cu valoarea obținută prin valorificare exclusiv TVA sau, după caz, cu valoarea stabilită printr-un raport de evaluare a bunului emis de un evaluator autorizat.

,,Sumele datorate conform contractului de leasing se constituie din facturile emise și neachitate, valoarea de intrare rămasă de achitat până la finele perioadei de leasing, inclusiv valoarea reziduală, cheltuieli cu asigurările bunului, reprezentate de polița de asigurare obligatorie și/sau polița de asigurare facultativă, amenzi de circulație și amenzi pentru neplata rovinietei și alte amenzi aferente bunului, precum și taxe/impozite aferente bunului”, mai scrie în propunere. Propunerea mai cuprinde și un drept prioritar la cumpărarea bunului, valabil 30 de zile de la data predării pentru locatar/utilizator sau o altă persoană propusă de acesta. Cât despre situațiile în care locatarul/utilizatorul nu restituie bunul în termenul prevăzut în contract, acesta va avea de achitat și cheltuielile pentru recuperarea bunului, mai prevede propunerea de la Senat.

Sursă avocatnet.ro
S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: