Toate pensiile speciale de peste 7.000 de lei vor fi taxate suplimentar

Proiectul cu taxarea pensiilor speciale a fost înregistrat de curând de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici la Senat, pentru a fi dezbătut de aleșii poporului. Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal trebuie să treacă de vot în ambele Camere și să fie adoptată la deputați și apoi să fie promulgată de președintele țării pentru a se aplica. Ca fapt divers, ea va intra în vigoare cu luna următoare celei de publicare în Monitorul Oficial și se va aplica doar până la 31 decembrie 2025, scrie avocatnet. Taxarea vizează doar pensiile și indemnizațiile speciale care sar de 7.000 de lei, iar cuantumul taxei va fi cu atât mai mare cu cât pensiile sar de 10.000 de lei. Un procent de 30% se va aplica sumelor ce trec de 7.000 de lei, fără să sară de 10.000 de lei, iar taxa va reprezenta 900 de lei plus 50% din sumele ce depășesc 10.000 de lei în cazul pensiilor mai mari de această sumă. Desigur, proiectul cuprinde o suită întreagă de reguli în materie de stabilire a bazei asupra căreia se aplică taxele respective, cu luarea în calcul inclusiv a impozitului ce trebuie plătit la pensiile mari.

În nota ce însoțește proiectul scrie că, analizând datele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), pe măsură ce nivelul pensiei crește, se majorează și ponderea componentei de necontributivitate a pensiei în totalul de venit (ajungând la 91% la pensiile peste 10.000 de lei).  Potrivit Codului fiscal, pensiile care depășesc 2.000 de lei sunt oricum impozitate cu 10%, impozitul aplicându-se sumelor ce trec de acest plafon. Situația va fi la fel și în cazul acestei taxe, în sensul că bazei căreia i se aplică procentul de taxă e cel rezultat după ce se scade impozitul aplicat potrivit Codului fiscal. Taxa se va aplica și acolo unde există un singur tip de pensie sau indemnizație specială, și acolo unde sunt mai multe astfel de venituri obținute lunar, asupra întregii sume. Proiectul are în vedere toate cele zece categorii de pensii și indemnizații obținute în baza unor legi speciale existente la acest moment, mai exact:

  • pensia de serviciu pentru cei de la Curtea de Conturi;
  • pensia de serviciu pentru cei de la Curtea Constituțională;
  • pensia de serviciu pentru judecători și procurori;
  • pensia de serviciu pentru personalul auxiliar din instanțe și parchete;
  • pensia de serviciu pentru funcționarii parlamentari;
  • indemnizația pentru limită de vârstă pentru deputați și senatori;
  • pensia de serviciu pentru personalul aeronautic civil;
  • pensia de serviciu pentru personalul diplomatic și consular;
  • pensiile militare;
  • indemnizațiile de limită de vârstă pentru primari, viceprimari (nou-introduse, prin Codul administrativ adoptat de Guvern acum câteva luni).
Source avocatnet.ro
You might also like