Țineți cont de recomandările polițiștilor vrânceni, pentru prevenirea cazurilor de rătăcire a copiilor

Sursa foto: usssinc.com
Sursa foto: usssinc.com

În contextul cazului de ieri, când un băiețel de 9 ani a fost ademenit de un bărbat, recidivist – condamnat 15 ani pentru viol cu minori, pentru a se evita astfel de situații pe viitor polițiștii vrânceni fac unele recomandări. Este suficientă o clipă de neatenție pentru ca acest coșmar al oricărui părinte să se dezlănțuie. Prin urmare, adulții trebuie să țină cont de sfaturile polițiștilor. Astfel, pentru prevenirea acestor situații, dar și pentru rezolvarea lor cât mai rapidă și mai ușoară, este important ca adulții ( părinți, bunici, rude ) să ia măsuri, în vederea pregătirii personale și a educării copiilor cu privire la situațiile de risc și la modalitățile în care trebuie să reacționeze dacă s-au rătăcit sau sunt în pericol.

,,Învățați-vă copiii că nu au voie, indiferent de motiv, să intre în casa unui străin sau în mașina acestuia. Copilul trebuie să știe că e necesar să vă anunțe imediat dacă un străin îi cere să îl ajute, îi oferă dulciuri, daruri sau devine prietenos, prin orice metode. Trebuie să vă spună oricând, dacă se simte în nesiguranță cu oricine, fie el membru al familiei, prieten sau străin.

Discutați cât mai mult cu copiii dumneavoastră despre posibilitatea de a vă pierde unul de celălalt și imaginați-vă împreună câteva situații concrete în care s-ar putea afla, adaptându-vă la vârsta copilului și activitățile pe care le are familia dumneavoastră și stabiliți un set de reguli pe care să le urmeze în acele situații. Atunci când un copil se rătăcește, nu trebuie să plece în căutarea dumneavoastră, ci să rămână pe loc și să vă aștepte pentru că de la locul unde a fost văzut ultima oară vor începe căutările.

Dacă un copil se pierde la cumpărături, în spații aglomerate, învățați-l să  ceară ajutorul unui angajat al magazinului sau unui agent de pază și în nici un caz unui străin. Copilul ar trebui învățat încă de mic datele elementare de identificare: numele complet al lui și al părinților, adresa, numărul de telefon, pentru a le comunica doar în situații critice și doar persoanelor de încredere.

Adultul responsabil pentru unul sau mai mulți copii trebuie să fie atent la aceștia și să le cunoască în orice moment semnalmentele exacte.  Fotografiați-i de câteva ori pe an, pentru a dispune de informații cât mai actuale și mai detaliate referitoare la fizionomia acestora.

Dacă faceți des activități în natură, învățați-vă copilul cum să reacționeze în momentul în care se rătăcește într-o pădure.

Dați copilului dumneavoastră un telefon mobil și învățați-l să-l țină deschis.Ajutați-l să știe cum să se facă văzut de salvatori, respectiv să stea lângă un copac care se află într-o zonă mai puțin deasă a pădurii. Dacă îl prinde noaptea, trebuie să știe să-și facă un culcuș de frunze uscate la baza unui arbore căzut”, precizează IPJ într-un comunicat de presă.

Totodată, oamenii legii fac unele recomandări și pentru copii tocmai pentru a nu deveni victimele unor persoane răuvoitoare. Astfel:

  • Dacă ești abordat de o persoana care ți se pare suspectă,  spune-i să stea departe de tine pe un ton ridicat.
  • Învață cum te poți duce și întoarce în siguranță de la școală și unde poți găsi ajutor dacă este nevoie.
  • Nu te apropia și nu intra în mașină dacă cineva  oprește lângă tine și îți pune întrebări. Învață adresa completă de acasă!
  • Învață cum să fii în siguranță pe internet: nu oferi date personale despre tine sau familia ta, cum ar fi vârsta, numărul de telefon, fotografii personale, adresa școlii unde înveți. Parolele sunt secrete și îți aparțin!
  • Dacă vrei să te întâlnești cu o persoană cunoscută pe internet, anunță-ți părinții pentru a te însoți și nu uita că nu tot ceea ce vezi pe internet este adevărat, verifică informațiile și din alte surse!
Știri despre: , , ,