Schimbările climatice ar putea duce la colapsul civilizației până în 2050, fără măsuri radicale

Sursa foto:zmianynaziemi.pl

Un nou raport avertizează că schimbările climatice ar putea duce la strămutarea a peste un miliard de oameni, ar putea lăsa fără acces la apă două miliarde de oameni și ar putea duce la colapsul civilizației până în 2050 dacă națiunile nu vor lua măsuri stricte de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Noul raport, scrie green-report.ro, realizat de Breakthrough National Centre for Climate Restoration din Australia cere o mobilizare masivă internațională către o economie cu zero emisii, cu o amploare a eforturilor comparabilă cu cea din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. David Spratt, director de cercetare la Breakthrough, a declarat pentru VICE că scenariul cel mai pesimist indică un colaps economic și social până în 2050. „Dar o scurtă fereastră de oportunitate există pentru o mobilizare globală de urgență a resurselor, în care experiența în logistică și planificare a sectorului de siguranță națională ar putea juca un rol valoros.”

Potrivit raportului daunele cauzate de schimbări climatice au costat lumea zeci de miliarde de dolari în 2018. Efectele unei încălziri de 3 grade Celsius până în 2050 includ: colapsul ecosistemelor, cum ar fi recife de corali, Arctica și Amazonul. Temperaturi insuportabile pentru mai mult de 100 de zile pe an în Africa de Vest, zonele tropicale din America de Sud, Orientul Mijlociu și Sud-Estul Asiei. Randamentul agricol va scădea cu o cincime. Orașe de coastă, insule mici și zone joase vor fi inundate – printre orașele afectate s-ar putea număra Jakarta, Mumbai, Guangzhou, Hong Kong, Ho Chi Minh City, Shanghai, Lagos, Bangkok, Manila și 10% din statul Bangladesh. Lipsa resurselor va amplifica conflictele armate. În prefața raportului, care este scrisă de fostul Șef al Forțelor de Apărare Australiene, Chris Barrie, acesta amintește că viitorul apocaliptic nu este inevitabil. „Dar fără măsuri drastice imediate, perspectivele noastre sunt nefavorabile. Trebuie să acționăm colectiv. Avem nevoie de lideri puternici și determinați în guverne, afaceri și comunitățile noastre pentru a asigura un viitor durabil pentru omenire.”

Source green-report.ro
You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More