Reduceri la transport pentru studenții români din străinătate, când vin acasă în vacanțe

Sursa foto: profit.ro

Un proiect legislativ înregistrat recent la Senat pentru dezbatere prevede că studenții români ce au burse de studii universitare sau postuniversitare în străinătate să beneficieze, alături de studenții din țara noastră, de reducerea cu cel puțin 50% a cheltuielilor legate de transportul local în comun, dar și de o călătorie gratuită pe calea ferată. În esență, menționează avocatnet, propunerea legislativă prevede extinderea facilităților la transportul studenților, în sensul acordării de reduceri și chiar gratuități pentru transportul studenților români care studiază în străinătate. Pentru a se putea aplica, propunerea legislativă trebuie să fie adoptată de Parlament și publicată în Monitorul Oficial.

Astfel, potrivit proiectului, studenții români care au burse de studii universitare și postuniversitare în străinătate vor putea beneficia de aceleași condiții de transport de care se bucură în prezent studenții din România, fie ei români sau străini. Mai exact, vorbim aici despre reducerea cu cel puțin 50% a tarifului pe mijloacele de transport local în comun, de suprafață și subteran, dar și pentru transportul intern auto, feroviar și naval. Totuși, după cum prevede proiectul legislativ, reducerea tarifului de transport pentru studenții din străinătate se va aplica doar pe perioada vacanțelor.

Suplimentar, pe lângă această reducere a tarifului de transport, pe perioada vacanțelor, studenții români din străinătate vor beneficia și de o călătorie gratuită cu trenul (dus-întors). În prezent, studenții înmatriculați la facultățile din România beneficiază, indiferent de vârstă, de gratuitate la transportul cu trenul pe tot parcursul anului. Inițiatorii proiectului sunt de părere că “gratuitatea transportului feroviar și cu metroul oferită studenților români din străinătate, care anul viitor vor trece de 40.000, reprezintă o recunoaștere a faptului că aceștia încă sunt membri ai societății românești”.

Sursă avocatnet.ro
S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: