Proiect: Șoferii care vor dori să intre în Capitală cu mașini ce nu au număr de București sau Ilfov vor fi nevoiți să plătească o taxă de poluare

Sursa foto:motori.it

De la începutul anului viitor, mașinile care nu sunt înmatriculate în București sau județul Ilfov vor mai putea intra în Capitală doar după plata unei taxe de poluare, ce a fost denumită vinietă Oxigen B. Măsura a fost propusă și anunțată recent de către primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, în cadrul unei conferințe de presă, iar, pentru a se putea aplica, proiectul care le conține va trebui să treacă de votul Consiliului General al municipiului București, menționează avocatnet. Astfel, pentru a putea intra în București cu mașina, proprietarii autoturismelor înmatriculate în afara Capitalei sau a județului Ilfov vor trebui să plătească, din 2020, o vinietă în valoare de zece lei pe zi sau 1.900 de lei pe an. Suplimentar, tot de la începutul anului viitor, mașinile foarte poluante, indiferent de locul înmatriculării, nu vor mai putea intra în zona centrală a Capitalei. Aici vorbim, mai exact, despre mașinile cu o normă de poluare de până la Euro 3, adică cele non-Euro, Euro 1 și Euro 2. Mașinile Euro 3 vor putea intra în zona centrală a Bucureștiului, dar doar după achitarea unei taxe, ce poartă numele de vinietă Oxigen C. Excepție de la aceste reguli vor face mașinile ce aparțin serviciilor de urgență, Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), Ambulanță, Poliție, mașinile care au legătură cu șantierele deschise în zona centrală a Bucureștiului și mașinile corpului diplomatic.

Amenzile propuse pentru nerespectarea noilor reguli sunt similare celor aplicate în cazul neachiziționării unei roviniete, respectiv amenzi cuprinse între 1.500 și 2.000 de lei. Primăria Capitalei intenționează să ia aceste măsuri în contextul în care Bucureștiul este pe locul șase în topul celor mai poluate orașe europene, iar de peste 30 de ani nu s-a luat nicio măsură pentru limitarea poluării. Măsurile amintite se vor regăsi într-un proiect de hotărâre ce va fi pus în dezbatere publică timp de 45 de zile, acestea urmând să se aplice după ce hotărârea va fi adoptată la nivelul primăriei.

Source avocatnet.ro
You might also like