Plan Roșu de intervenție la nivelul municipiului Adjud! Scenariul exercițiului: cutremur de 7 grade pe scara Richter, produs în judeţul Vrancea

Sursa foto: ISU Vrancea
Sursa foto: ISU Vrancea

Un amplu exercițiu organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea, care a presupus intervenţia forţelor din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă și activarea Planului Roșu, s-a desfășurat miercuri, în municipiul Adjud. Exerciţiul a avut ca temă: Activitatea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea şi a instituţiilor cu atribuţii în domeniu, pentru gestionarea, monitorizarea, organizarea conducerii, coordonarea acţiunilor şi intervenţia în scopul limitării şi înlăturării urmărilor produse de un cutremur de pământ cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter produs în judeţul Vrancea, precum şi verificarea viabilităţii Planului Roşu de intervenţie.

Conform scenariului exercițiului, în data de 17 aprilie, la ora 14.20, în zona Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, la adâncimea de 120 km, cu epicentrul în munții Vrancei. Județele mai afectate de pe teritoriul României au fost Bacău, Buzău, Galați, Iași, Prahova, Vaslui, Vrancea, Teleorman și municipiul București, unde s-au produs incendii și o serie de avarii ale construcţiilor şi instalaţiilor utilitare. La nivelul județului Vrancea, din punct de vedere al victimelor și pagubelor produse, situația cea mai gravă s-a înregistrat în municipiul Adjud.

Sursa foto: ISU Vrancea

În urma cutremurului, în zona pieței agroalimentare din municipiul Adjud au fost surprinse mai multe persoane, unele posibil rănite, care nu se puteauautoevacua din cauza elementelor de construcție desprinse/prăbușite pe căile de acces și a apariției panicii. De asemenea, în zonă, au fost semnalate și avarii la rețelele de alimentare cu energie electrică, apă și gaze. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea a fost anunţat că o clădire de locuit cu regim de înălțime P+1, situată pe latura de Sud a pieței agroalimentare din municipiul Adjud, a fost grav avariată iar cel puțin 10 persoane sunt blocate în interior, unele dintre acestea fiind posibil rănite. Căile de acces în obiectiv sunt parțial blocate din cauza prăbușii unor elemente de construcție.O persoană, în timp ce executa operațiuni de schimbare a unor conducte de alimentare cu apă, a fost surprinsă într-un șanț, de prăbușirea malurilor de pământ. În același timp,se produce un incendiu la acoperișul unui bloc situat pe latura de Nord-Est a Pieței Adjud, în urma căruia o persoană este surprinsă în interior.

Sursa foto: ISU Vrancea

Așadar, ca urmare a magnitudinii cutremurului au fost generate situaţii de urgenţă ce au presupus intervenţia forţelor specializate pentru evacuarea persoanelor din clădirile afectate, deblocarea căilor de acces, acordarea primului ajutor medical de urgenţă, activarea Planului Roşu de Intervenţie, stingerea incendiilor izbucnite, salvarea persoanelor aflate în medii ostile vieţii, restabilirea ordinii și siguranței publice, remedierea avariilor la rețelele de distribuție energie electrică, gaze naturale și apă.

Având în vedere complexitatea evenimentelor produse în urma seismului, la exercițiu au participat echipaje din cadrul : Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea, UPU –SMURD Focșani, Serviciului de Ambulanță Județean, Inspectoratului de Jandarmi Județean, Inspectoratului de Poliție Județean, Primărieimunicipiului Adjud, Comitetului Local pentru Situații de Urgență Adjud, Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Adjud, Inspectoratului Județean în Construcții Vrancea, S.C. C.U.P. S.A. Focșani – Sucursala de apă și canal Adjud,SDEE Muntenia Nord Focșani și Distrigaz Sud Rețele S.A.

Sursa foto: ISU Vrancea

Exerciţiul a urmărit, în principal, verificarea concepţiei de acţiune stabilită prin planul organizării şi desfăşurării intervenţiei în cazul producerii unor situaţii de urgenţă generate de cutremur și verificarea viabilității Planului Roşu la nivelul municipiului Adjud;eficientizarea fluxului informaţional decizional; pregătirea psihologică a efectivelor privind modul de comportare şi acţiune în cazul producerii unor astfel de situaţi de urgenţă; verificarea sistemului de comunicaţii din dotarea forţelor angrenate în misiune şi a modului de aplicare a planului comun de acţiune  pentru limitarea şi înlăturarea  efectelor situaţiilor de urgenţă, precum și dezvoltarea deprinderilor  de lucru în echipă a personalului din cadrul forţelor de conducere, coordonare şi  răspuns, inclusiv cu echipele care asigură sprijin.