Peste 60 de elevi şi profesori s-au înscris din prima zi pentru concursul de book-trailere Boovie 2020

Peste 60 de elevi şi profesori din întreaga ţară s-au înscris, online, chiar din prima zi, pentru festivalul concurs de book-trailere Boovie 2020, care va avea loc la Focşani, în perioada 29 mai – 1 iunie, potrivit organizatorilor.
Înscrierile vor continua până pe 29 ianuarie.
Festivalul s-a născut din dorinţa de a-i aduce pe elevi mai aproape de lectură, printr-o metodă inedită, care a combinat cititul, cu tehnologia, cu munca de echipă şi cinematografia. Născut la clasa profesoarei Carmen Ion de la Colegiul Naţional Pedagogic Spiru Haret din Focşani, concursul s-a extins în primul an la nivelul întregului liceu, apoi la nivel judeţean, pentru a deveni mai apoi unul naţional şi s-ar putea spune chiar internaţional, având în vedere că la ediţia trecută au participat mai multe echipe din Republica Moldova, iar pentru ediţia viitoare mai multe echipe din Europa şi-a anunţat intenţia de a participa cu trailere în concurs.

Câştigurile pentru cei care vin la Boovie sunt numeroase. Dincolo de faptul că îi motivează să citească, Boovie a devenit pentru mulţi dintre participanţi o rampă de lansare şi a reuşit să schimbe vieţi.

Câştigurile sunt mai multe. Primul se referă la munca depusă. Al doilea este faptul că, venind aici, la Focşani, descoperă că fac parte dintr-o comunitate foarte mare, îşi împărtăşesc din experienţele lor, leagă prietenii, descoperă lucruri noi la atelierele la care participă. Mulţi au rămas prieteni între ei sau cu elevii voluntari. Asta încercăm să creăm aici, o comunitate. Sunt mai multe situaţii în care Boovie a schimbat chiar povestea de viaţă a unor elevi. Avem tineri care deja urmează şcoli de profil, pe regie sau producţie film, în străinătate sau în România. Am aflat despre copii care sunt plecaţi cu burse Flex, în SUA, graţie şi participării la Boovie. Acum doi ani, un elev care a fost şi liderul unei echipe, pe baza experienţei, a fost primit în juriul liceenilor de la festivalul de film documentar organizat de One World Romania şi de aici a fost o rampă de lansare. A ajuns şi el în SUA şi apoi în juriul de la EducaTIFF, de la TIFF. Deci apar nişte oportunităţi pentru tinerii implicaţi în acest festival, pe care nu le-am luat în considerare în momentul în care am gândit acest concurs. Ne-au luat prin surprindere, dar ne bucură foarte tare. Acum încercăm să găsim noi căi de promovare a elevilor book-trailerişti. Încercăm să creăm nişte oportunităţi pentru aceştia, să-i facem cunoscuţi„, a declarat profesoara Carmen Ion pentru agerpres.ro.

Pentru ediţia a cincea, a început deja procesul de selecţie a juriului, trainerilor şi scriitorilor care vor fi invitaţi să se alăture Boovie, iar organizatorii promit că vor avea surprize nemaipomenite.

La ediţia trecută au participat peste o sută de echipe de gimnaziu şi liceu, respectiv peste o mie de elevi şi profesori. Aproximativ şase sute dintre aceştia au ajuns în iunie la Focşani, transformând oraşul, pentru un weekend, într-o adevărată capitală a cititului.

În ultimii doi ani, Primăria Focşani şi Consiliul Local Focşani au finanţat o bună parte din proiect. La ediţia din 2019, alături de Boovie au venit şi Ministerul Educaţiei Naţionale şi Consiliul Judeţean Vrancea, precum şi mai mulţi sponsori, iar organizatorii speră să determine şi alţi sponsori din mediul privat să se alăture acestei iniţiative, care reuşeşte să dea alte valenţe educaţiei tinerilor.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: