Persoanele cu dizabilități pot solicita vouchere pentru achiziționarea de dispozitive asistive

Sursa foto: infoinstitutii.ro
Sursa foto: infoinstitutii.ro

Prin proiectul ,,Facilitarea inserţiei pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi” vor fi acordare vouchere care vor putea fi utilizate exclusiv pentru achiziţionarea de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces. În Monitorul Oficial nr. 804/2019 a fost publicat recent, Ordinul nr. 1263/2019 privind metodologia de acordare și distribuire a voucherelor utilizate exclusiv pentru achiziționarea de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces, altele decât cele finanțate prin Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Proiectul este implementat de Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD) în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), cofinanțat din Programul operațional Capital uman (POCU) – axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toți. Voucherul se eliberează la cererea persoanei cu dizabilităţi care beneficiază de măsuri active de ocupare, fiind înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană sau a municipiului Bucureşti (AJOFM/AMOFM), prin direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţeană, respectiv locală a sectorului municipiului Bucureşti în evidenţa căreia se află persoana (DGASPC), pentru achiziţionarea produselor asistive, recomandate de medicul specialist, care se regăsesc în Lista tehnologiilor şi dispozitivelor asistive şi tehnologiilor de acces prioritare pentru angajare de la operatorii economici prevăzuţi în lista disponibilă pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi, www.anpd.gov.ro.

Persoana cu dizabilități va semna un angajament întocmit în 3 exemplare, referitor la obligaţia de a nu înstrăina produsul achiziţionat în baza voucherului, de a depune toate eforturile pentru a se angaja şi de a transmite ANPD chestionarul de evaluare a satisfacţiei beneficiarului. Potrivit noutăților legislative, în cazul pierderii, distrugerii, furtului sau deteriorării voucherului, persoana cu dizabilităţi îl declară nul într-un cotidian şi solicită eliberarea unui alt voucher. Dacă voucherul nu este utilizat în perioada sa de valabilitate, 6 luni de la emitere, persoana cu dizabilităţi poate solicita emiterea unui alt voucher.

Voucherul este folosit exclusiv la achiziţionarea de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces recomandate de medicul specialist, care se regăsesc în Lista tehnologiilor şi dispozitivelor asistive şi tehnologiilor de acces prioritare pentru angajare. Voucherul este utilizat exclusiv de către persoana îndreptăţită, în baza actului de identitate, o singură dată, în perioada de valabilitate a voucherului, doar la operatorii economici – furnizori/producători de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces – prevăzuţi în lista disponibilă pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi. În vederea obținerii voucherului, persoana cu dizabilități depune la registratura sau la adresa de e-mail a DGASPC un dosar care cuprinde:

  • a) cererea pentru acordarea voucherului;
  • b) certificatul de încadrare în grad de handicap și anexa acestuia (copie);
  • c) recomandarea medicului specialist privind tipul de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces;
  • d) acordul privind participarea la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă acordate de către AJOFM/AMOFM în condițiile legii, stabilite în funcție de nevoile individuale, însoțit de planul individual ce se constituie în anexa care face parte integrantă din acesta (copie);
  • e) angajamentul persoanei cu dizabilități prevăzut în anexa nr. 2 la prezenta metodologie, întocmit în 3 exemplare, referitor la obligația de a nu înstrăina produsul achiziționat în baza voucherului, de a depune toate eforturile pentru a se angaja și de a transmite ANPD chestionarul de evaluare a satisfacției beneficiarului;
  • f) oferta de muncă acceptată sau informare în vederea angajării sau contract individual de muncă încheiat după participarea persoanei cu dizabilități la măsuri pentru stimularea ocupării forței de muncă acordate de către AJOFM/AMOFM constituie prioritate la acordarea voucherului (copie). Metodologia și ANEXELE le puteți găsi în link-ul următor: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/218651.
Știri despre: ,