Până mâine, banii privind restituirea taxei auto ar trebui virați. Ce se poate face dacă nu se va întâmpla asta?

Sursa foto:bihon.ro

Așteptată de foarte multă vreme deja, restituirea fostelor taxe auto și a timbrului de mediu se apropie de final. Ministrul finanțelor a promis, de curând, că termenul legal de 30 iunie va fi grăbit prin alocarea unor fonduri speciale pentru asta. Astfel, toate sumele rămase ar trebui să ajungă în conturi până vineri inclusiv, însă pentru cei care așteaptă dobânzile de ceva vreme și pentru cei care declară că nu au primit încă nimic termenul este destul de optimist, scrie avocatnet.ro. Ce se poate face dacă termenul promis de ministru nu e îndeplinit? Dacă intrăm în vară și sumele nu ajung la solicitanți?

Sursa foto:bihon.ro

Când s-a reglementat, prin OUG nr. 52/2017, restituirea banilor plătiți drept taxe auto pentru poluare, emisii poluante, taxa specială pentru autoturisme și autovehicule și timbrul de mediu, s-a decis și acordarea unor dobânzi pe lângă sumele plătite de proprietarii de mașini în trecut. Pentru sumele principale și pentru dobânzile la aceste sume s-a stabilit inițial un termen de restituire, dar care a fost prelungit anul trecut, prin OUG nr. 114/2018. Astfel, până la 30 iunie 2019, toate sumele reprezentând fostele taxe auto, timbrul de mediu și dobânzile aferente ar trebui restituite tuturor celor care au făcut cereri și au fost acceptate.

Săptămâna trecută, ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, a afirmat, după ședința săptămânală a Guvernului, că restituirea taxelor se va termina până la 31 mai 2019 – asta înseamnă până vinerea aceasta. Asta, deoarece s-a făcut o alocare de bani către autorități pentru ca aceștia să ajungă mai repede la cei care trebuie să-i primească. Ministrul a precizat că s-a făcut alocarea din Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului a sumei de 700 de milioane de lei pentru restituirea fostelor taxe, iar documentul a apărut între timp în Monitorul Oficial de vinerea trecută: HG nr. 298/2019.

Alături de alocarea de fonduri, ministrul a spus că Guvernul mai vine și cu anularea compensărilor care s-ar face cu datoriile pe care unii solicitanți le au la stat – toate astea, pentru ca sumele să ajungă mai repede în conturile românilor care au cerut rambursarea fostelor taxe. În mediul online, sunt numeroși cei care se plâng în continuare că așteaptă banii pe cererile depuse deja de ceva vreme ori că au primit sumele principale, dar nici urmă de dobânzi. În contextul celor dintâi, care nu au primit nici sumele principale, nici dobânzile, termenul-limită dat de ministrul finanțelor este unul destul de strâns și optimist.

Prin Ordinul comun nr. 1.488/3.198/2017, metodologia de restituire, s-a stabilit ca dobânzile să fie virate automat în conturile solicitanților după ce se dau sumele principale, mai menționează avocatnet.ro. Dar asta, ulterior restituirilor principale, în cel mult 15 zile de la data restituirii, dar nu mai târziu de termenul stabilit prin OUG pentru restituirea fostelor taxe. Mai exact, nu mai târziu de 30 iunie 2019. În contextul întârzierilor majore în returnarea acestor bani, solicitanții au reproșat adesea inechitatea situației: contribuabilul care nu achită la timp obligațiile fiscale plătește dobânzi și penalități, dar viceversa? În reglementarea restituirii fostelor taxe (OUG nr. 52/2017 și ordinul comun menționat) nu s-a inclus și acordarea de penalități, iar dobânzile se acordă așa cum spuneam mai sus, automat, după ce sumele principale sunt virate în conturi. Potrivit metodologiei de restituire, dobânzile se calculează pentru perioada dintre data perceperii taxei/timbrului și data restituirii efective – adică data la care suma principală de restituit a ajuns în cont.

Dacă restituirea s-a făcut pe 10 aprilie, de exemplu, dobânzile nu se mai calculează și dincolo de această zi, chiar dacă ajung mai târziu în cont decât termenul prevăzut de lege (15 zile). O situație ușor discriminatorie este pentru cei care afirmă că au primit sumele principale acum ceva vreme și nu au primit încă dobânzile, deoarece cei care au primit mai târziu ca aceștia sumele principale primesc automat dobânzi mai mari (calculate la o perioadă mai lungă de timp). Oricum ar fi, este evident că statul român a pierdut prin lungirea rambursării banilor, din moment ce are de dat înapoi dobânzi ce cresc cu fiecare zi de întârziere. În fine, la acest moment, termenul-limită de 30 iunie este cel până la care absolut toți solicitanții vor primi și sumele principale, și dobânzile aferente. Dincolo de acest termen nu se mai calculează dobânzi, potrivit reglementării menționate.

Dacă nu se respectă termenul promis de ministru (31 mai), rămâne oricum termenul legal de restituire de 30 iunie, iar nerespectarea oricăruia dintre aceste termene nu antrenează penalități pentru autorități, deoarece ele nu sunt prevăzute nicăieri. Dincolo de finele lunii iunie, nicio sumă nu se mai poate acorda, în lipsa unei noi reglementări (prelungiri) și nicio dobândă nu se va mai calcula.

Știri despre: ,