Ordonanță de Urgență așteptată de fermierii din cele patru județe – Vrancea, Brăila, Buzău și Ialomiţa

Sursa foto: wikimapia.org
Sursa foto: wikimapia.org

Ordonanța de urgență care modifică și completează acte normative din domeniul îmbunătățirilor funciare, pentru a permite declanșarea urgentă a procedurilor legale care vizează lucrările de reabilitare la obiectivul „Canal magistral Siret-Bărăgan – Etapa I” , precum și asigurarea finanțării acestor lucrări până în anul 2023 a fost adoptată de către Executiv. Obiectivul „Canal magistral Siret-Bărăgan – Etapa I” s-a declarat infrastructură principală de irigații de utilitate publică și a fost inclus în Programul național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România, aprobat prin Hotărârea Guvernului 793/2016. Lucrările la acest obiectiv de investiții sunt încredințate Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, aflată în subordinea Ministerului Agriculturii. În momentul în care va fi finalizat, acest canal va trece prin patru județe – Vrancea, Brăila, Buzău și Ialomiţa. Iată care sunt măsurile propuse de actul normativ:

I. Modificarea alineatelor (8) și (9) ale articolului 13 din Ordonanței de urgență a Guvernului nr.82/2011 privind unele măsuri de organizare a activității de îmbunătățiri funciare. Scopul măsurii – completarea schemei de conducere a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare cu un post de director general adjunct, care să permită eficientizarea actului de management la nivelul Agenției pentru a se asigura reducerea timpului de punere în practică a deciziilor, complexitatea și volumul activităților care vizează realizarea obiectivului de investiție Canal magistral Siret-Bărăgan – Etapa I”

II. Completarea articolului III din Legea nr. 269/2015privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 4/2015pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 82/2011 privind unele măsuri de organizare a activității de îmbunătățiri funciare, cu un nou alineat prin care perioada de alocare a sumelor aferente Programului Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații se prelungește până în anul 2023. Scopul măsurii – asigurarea resursei financiare pe întreaga durată de proiectare, execuție și punere în funcțiune a obiectivului de investiție Canal Siret-Bărăgan- Etapa I, inclus în cadrul  Programului Programul Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații din România, prin extinderea aplicării Programului până în anul 2023, inclusiv.

III. Completarea art. 6 din Legea îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004

Scopul măsurii – Necesitatea satisfacerii solicitărilor de apă pentru viitorii beneficiarii existenți în arealul Canalului magistral Siret – Bărăgan Etapa I, prin acordarea posibilității de a se constitui în organizații de îmbunătățiri funciare pe teritorii pe care statul, prin Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, urmează să realizeze noi amenajări de irigații sau să extindă infrastructura de irigații.

Prin aceste modificări se așteaptă eficientizarea actului de management instituțional la nivelul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, finalizarea lucrărilor la obiectivul „Canal magistral Siret-Bărăgan-Etapa I”, prin asigurarea resurselor financiare necesare până în anul 2023, înființarea  organizațiilor de îmbunătățiri funciare pe terenuri situate pe teritoriile pe care statul urmează să construiască amenajări noi de irigații din arealul Canalului magistral Siret – Bărăgan Etapa I. Canalul magistral Siret – Bărăgan cuprinde o porțiune situată în județul Vrancea, între Călimănești și Râmna, cu o lungime de 51,5 kilometri.