Noi categorii de angajați care se pot pensiona mai devreme

De regulă, când se vorbește despre categoriile persoanelor care și-au desfășurat activitatea în condiții dificile de muncă, majoritatea se gândesc la mineri sau la angajații care lucrează cu anumite materiale și substanțe periculoase. Potrivit noilor prevederi legale, din anul 2021 sunt însă și alte categorii.

1) O serie de activități artistice pot fi considerate condiții speciale de muncă. Printre alții, este vorba de balerini, dansatori, acrobați, călăreți de circ sau soliști de operă, printre altele.

2) Angajații care lucrează cu materii prime nucleare în domenii de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare. De asemenea, activitățile trebuie să se desfășoare în zonele I și II de expunere, în ceea ce privește radiațiile.

3) Persoanele angajate în aviația civilă: piloții de avioane (precum cele clasice de transport public) sau însoțitorii de zbor, ci intră, printre alții, și personalul de parașutism.

4) Cei care lucrează cu anumite materii sau substanțe periculoase sau în alte zone periculoase. Cum sunt, de exemplu:

– materiile explozive, pulberi și muniții;

– zone cu expunere la activități nucleare, de risc radiologic de gradele III și IV;

– activități de construcții desfășurate în subteran, dacă sunt la adâncimi mai mari de opt metri;

– activități desfășurate pe platforme marine;

– activitatea desfășurată în oțelării, activitatea de laminare la cald etc.;

– activitatea de fabricare a pesticidelor.

Activitățile de muncă desfășurate în condiții speciale sunt prevăzute atât în actuala lege a pensiilor (Legea nr. 263/2010), cât și în cea care urmează să se aplice din 2021 (Legea nr. 127/2019). Ambele precizează că astfel de locuri de muncă sunt cele „unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe durata a cel puțin 50% din timpul normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe grave asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților”, scrie dcbusiness. 

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: