Mandatele de percheziție domiciliară vor putea fi obținute mai ușor

Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică un Proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea Codurilor penale, care vizează mai multe schimbări, în special în privința perchezițiilor domiciliare, a înăspririi unor pedepse și a regimului liberării condiționate. Schimbările propuse prin proiectul de ordonanță de urgență sunt o reacție la recentele evenimente din spațiul public, precum cel din Caracal. În privința percheziției domiciliare, va fi prevăzut expres faptul că se va putea intra într-o locuință sau spațiu, „pentru prinderea făptuitorului ori pentru a pune capăt activității infracționale, precum și pentru înlăturarea unei primejdii privind viața, integritatea fizică sau bunurile unei persoane”, dacă e vorba de o infracțiune flagrantă, menționează avocatnet. De asemenea, nu există nicio limitare cu privire la locuința sau spațiul în care se poate intra. O altă modificare este că, odată solicitat mandatul de percheziție domiciliară, aprobarea (sau respingerea) va trebui să aibă loc de îndată. Acest aspect diferă de situația din prezent, unde judecătorul de drepturi și libertăți (care aprobă sau respinge solicitarea) trebuie să soluționeze cererea în 24 de ore. În rest, condițiile au rămas aceleași: judecătorul de drepturi și libertăți va soluționa cererea în camera de consiliu, fără citarea părților, dar cu participarea procurorului.

Vor fi introduse, de asemenea, noi mențiuni în mandatul de percheziție: mai exact, faptul că, în perioada în care poate fi făcută percheziția (cel mult 15 zile de la încuviințare – deși termenul stabilit poate fi și mai scurt), aceasta va putea fi făcută oricând, cu respectarea – ca regulă – a intervalului orar 06:00-20:00. O astfel de prevedere nu există, la acest moment, în Codul de procedură penală. Totuși, introducerea ei nu ar aduce, neapărat, ceva nou, întrucât nu exista nici în acest moment o interdicție cu privire la momentul când se face percheziția (cu excepția faptului că, în intervalul 20:00-06:00, percheziția nu poate avea loc).

Există și o modificare ce nu aduce nimic nou substanțial, ci are scopul exclusiv de a clarifica un aspect: faptul că o percheziție poate fi efectuată, excepțional, și în intervalul orar 20:00-06:00, „în cazul infracțiunii flagrante sau când percheziția urmează să se efectueze într-un local deschis publicului la acea oră”. Această prevedere există și în prezent și modificarea vizată nu face decât să o mute într-un alt alineat.