ISU Vrancea | Pompierul lunii octombrie – Plutonier major Cucu Gabriel-Vasile

Situațiile de urgență vin pe neașteptate de aceea, toate acțiunile privind desfășurarea unei intervenții sunt concentrate pe salvarea vieții și bunurilor materiale, protejarea mediului, înlăturarea factorilor de risc și restabilirea, în cel mai scurt timp a stării de normalitate. La îndeplinirea acestor obiective contribuie mai mulți factori, dar elementul cheie constă în capacitatea tuturor forțelor implicate de a colabora.

Meseria de pompier i-a învățat pe toți care o practică să fie solidari și să acționeze unitar, pentru că, nu de puține ori, misiunile de amploare i-au pus în fața unor pericole, pe care le-au depășit doar unindu-și forțele.

Totodată, fiind o profesie de vocație, meseria de salvator nu ia niciodată pauză, iar acest lucru a fost demonstrat în data de 18 octombrie a.c., și de ”Pompierul lunii octombrie 2020”, plutonierul major Cucu Gabriel-Vasile.

”Era o duminică frumoasă de toamnă, pe care aveam de gând să o petrec cu familia. Am un băiețel de 2 ani, căruia încerc să-i dedic tot timpul meu liber dar, în acea zi, n-a fost să fie așa cum mi-am plănuit. Era în jurul prânzului, când mă întorceam din vizită, de la socrii. Am văzut pe cer, în depărtare un nor negru de fum. I-am zis soției că, ceva nu e în regulă acolo, sigur e un incendiu mare. Nici bine nu am ajuns acasă când, uitându-mă pe telefon, pe grupul de whatsapp, am văzut că e nevoie urgent de personal, pentru că arde un depozit de boxpaleți în comuna Urechești, din județul Bacău. Ca de fiecare dată, soția m-a înțeles când i-am spus că, trebuie să plec, să-mi ajut colegii. A fost mai greu cu cel mic, care a început să plângă, atunci când am ieșit pe ușă. În scurt timp, am ajuns la unitate unde m-am întâlnit cu mai mulți colegi veniți în sprijin, din timpul liber. Alături de domnul comandant, ne-am luat echipamentele și am pornit spre locul evenimentului. Era dezastru când am ajuns acolo. Ardeau munți de paleți din lemn. Eram veniți pompieri de la 3 unități diferite. Având în vedere amploarea incendiului ne-am mobilizat repede și am făcut cu toții front comun împotriva focului. Eu am intrat rapid în dispozitiv. Am început să car paleți și alte produse depozitate ca să reușim, să creăm un culoar, pe unde să intervenim cu o linie de furtun.  După ce incendiul a fost localizat, domnul comandant mi-a repartizat un sector de stingere, într-o zonă, în care se aflau mai multe utilaje. Am acționat cu o țeavă tip C, până la lichidarea incendiului, îndeplinind cu bine sarcinile încredințate. A fost nevoie de circa 3-4 ore ca să izbândim flăcările. M-am întors acasă târziu, când deja băiețelul dormea. L-am luat în brațe, și am adormit împreună.” Așa își amintește subofițerul intervenția care a contribuit la desemnarea lui ca ”Pompierul lunii octombrie 2020”

Lipsa surselor de alimentare cu apă, dar și cantitatea foarte mare de materiale combustibile, au fost principalii factori de risc în misiunea din 18 octombrie. În ciuda împrejurărilor nefavorabile, intervenția a fost finalizată cu succes, fără a fi înregistrate victime. Rezultatul obținut s-a datorat în mare parte bunei organizări și cooperări a forțelor de intervenție din teren.  Totuși, o amprentă semnificativă a fost adusă și de efortul conjugat al celor veniți în ajutor din timpul liber, printre care s-a numărat și plutonierul major Cucu Gabriel-Vasile.

Subofițerul este militar de 20 de ani, iar, în tot acest timp, a dovedit permanent spirit de sacrificiu, curaj și devotament. Experiența acumulată, consideră că îl obligă să dea randament maxim în orice situație și pe orice funcție, astfel încât să fie un exemplu pentru colegii mai tineri.

Plutonierul major Cucu Gabriel-Vasile este comandant de echipaj și conducător autospeciale la Secția de Pompieri Adjud, încadrând îndeosebi ambulanța SMURD. De la începutul anului și până în prezent, în contextul epidemiologic, a participat la aproape 100 de intervenții.”Traversăm o perioadă extrem de dificilă, care ne solicită foarte mult atât fizic, cât și psihic. Trebuie să acordăm o atenție deosebită la tot ce ne înconjoară, să avem grijă de noi și de semenii noștri aflați în suferință. Au fost ture când am avut 5 sau 7 intervenții, în care am fost nevoiți să parcurgem chiar și 700 km dar ca pompier, ești călit să reziști. Meseria noastră ne-a învățat să ne adaptăm la schimbări, iar cei din jurul nostru așteaptă de la noi, să fim prompți și eficienți, indiferent că suntem în timpul serviciului sau în timpul liber. În contextul actual nu îmi doresc decât să pot salva cât mai multe vieți și să mă întorc acasă sănătos, la familia mea. Cred că dragostea față de cei din jur se manifestă prin grija care le-o purtăm. Acum, mai mult ca oricând, este necesar să ne comportăm cu toții responsabil.”

Apreciem ambiția și determinarea de care dai dovadă chiar și în cele mai dificile momente. Activitatea desfășurată impecabil și-a adus aportul la creșterea prestigiului întregii echipe dar și a armei pe care o reprezinți cu mândrie. Felicitări!

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: