Fiscul face, în sfârșit, demersuri pentru scoaterea românilor de pe listele datornicilor

Din acest an, listele datornicilor la Fisc nu vor mai include persoanele fizice, conform unui proiect de act normativ al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), apărut joi în dezbatere publică. Acest demers este o urmare a unei modificări legislative despre care avocatnet.ro a scris încă de la mijlocul lunii ianuarie 2019. Primele liste din 2019 ale datornicilor la Fisc vor fi pentru trimestrul I, acestea urmând să apară la finele lunii aprilie.

Este vorba de un proiect de ordin ANAF apărut joi seară în dezbatere publică. Pentru a se aplica, acesta trebuie doar aprobat de președintele Fiscului, Mihaela Triculescu, și publicat în Monitorul Oficial. Concret, apariția acestui proiect este doar o punere în aplicare a unei modificări legislative operate prin lege încă de la mijlocul lunii ianuarie 2019, moment la care avocatnet.ro a scris că persoanele fizice nu vor mai apărea pe listele datornicilor începând cu obligațiile fiscale aferente trimestrului I al anului 2019. „Organele fiscale au obligația de a publica pe pagina de internet proprie lista debitorilor persoane juridice care înregistrează obligații fiscale restante, precum și cuantumul acestor obligații”, prevede Legea nr. 30/2019, cea care a modificat Codul de procedură fiscală pentru a elimina persoanele fizice de pe listele datornicilor.

Asta înseamnă că ANAF face, în sfârșit, demersurile necesare pentru a pune în aplicare noua regulă stabilită de parlamentari, prin inițierea proiectului de ordin amintit mai sus. În esență, documentul aflat acum în dezbatere publică va elimina toate referirile la persoanele fizice, procedura urmând să se aplice strict persoanelor juridice. În prezent, plafoanele în funcție de care persoanele juridice și persoanele fizice apar pe listele datornicilor sunt următoarele:

  • 500.000 de lei, în cazul marilor contribuabili;
  • 250.000 de lei, în cazul contribuabililor mijlocii;
  • 100.000 de lei, în cazul contribuabililor mici și persoanelor fizice care desfășoară activități independente sau exercită profesii libere;
  • 15.000 de lei, în cazul persoanelor fizice obișnuite.

Listele datornicilor se publică trimestrial pe site-ul ANAF. Mai precis, actualizarea și publicarea listelor se face trimestrial până în ultima zi a primei luni din trimestrul următor celui de raportare. Asta înseamnă că, pentru anul 2019, listele se vor publica astfel:

  • 30 aprilie 2019, pentru trimestrul I din 2019;
  • 31 iulie 2019, pentru trimestrul II din 2019;
  • 31 octombrie 2019, pentru trimestrul III din 2019;
  • 31 ianuarie 2020, pentru trimestrul IV din 2019.

Deși n-a existat nicio motivare oficială în spatele acestei schimbări, autoritățile au avut probleme în ultimii ani cu faptul că au inclus pe listele datornicilor și persoanele fizice. Practic, românii apar pe aceste liste de doar câțiva ani, din 2016.

Știri despre: ,