Firmele de consultanță în construcții vor fi responsabile legal de calitatea lucrărilor

Sursa foto:arenaconstruct.ro
Sursa foto:arenaconstruct.ro

Proiectul legislativ, prin care în Legea calității în construcții se vor include prevederi care să responsabilizeze firmele de consultanță în construcții și să le așeze laolaltă cu ceilalți factori implicați în asigurarea calității, are șanse mari să primească în curând votul favorabil al senatorilor. Prima modificare presupune includerea lor în categoria factorilor implicați responsabili pentru calitatea în construcții, alături de investitori, proprietari, executanți, proiectanți, experți, fabricanți de produse ș.a.m.d.

Astfel, pe de o parte, scrie avocatnet, în cazul construcțiilor finanțate din fonduri publice (inclusiv din acorduri/împrumuturi externe) în care consultanța tehnică e obligatorie în sarcina investitorului/beneficiarului, firma de consultanță va deveni factor implicat responsabil de cerințele calității în construcții pentru etapele prevăzute în contractul de consultanță, iar responsabilitățile aferente îi vor reveni conform legii. Iar, pe de altă parte, în cazul construcțiilor finanțate din fonduri publice în care investitorul/beneficiarul încheie contracte de consultanță, responsabilitatea asigurării cerințelor fundamentale de calitate pentru unele sau pentru toate etapele de construcție va reveni firmei de consultanță în condițiile contractuale și ale Legii calității în construcții.

Inițiatorii spun că lacuna aceasta legislativă are efecte grave asupra modului cum se derulează investițiile și asupra calității construcțiilor. Când contractează, firmele promit pe hârtie mai mult decât prestează, le lipsesc specialiștii pe care ar trebui să-i aibă sau aceștia lucrează cu normă redusă și nu verifică atât cât trebuie constructorul, nu informează la timp despre neconcordanțele și neconformitățile pe care le constată, iar rapoartele pe care firma de consultanță ar trebui să le facă sunt făcute, în realitate, de executanți, în mod necorespunzător, spun inițiatorii. Nerespectarea termenelor de execuție este o altă problemă care li se reproșează firmelor de consultanță.

Prin proiectul pus în dezbatere va fi adusă o listă neprevăzută acum de lege cu principalele obligații ale firmelor de consultanță în privința calității construcțiilor. O primă obligație va fi angajarea de specialiști atestați în toate domeniile de consultanță pentru care au încheiat contracte de servicii cu investitorii sau beneficiarii. Inițiatorii propunerii legislative spun că aici există mari probleme în practică, fiind una dintre chestiunile pe care firmele de consultanță o promit, dar nu o livrează (însă sunt plătiți pentru asta). Propunerea mai vine apoi cu obligația de a veni cu specialiști atestați la fazele principale de execuție.

O a doua obligație principală va fi sesizarea investitorului asupra neregulilor în execuție, apoi, asigurarea nivelului de calitate corespunzător cerințelor printr-un sistem propriu de calitate, recepția proiectelor, întocmirea de rapoarte zilnice către investitor în perioada de execuție, de rapoarte trimestriale către investitor în perioada de garanție, precum și respectarea termenelor contractuale de proiectare și execuție în solidar cu proiectanții și/sau executanții. Nu se poate spune că firmele de consultanță nu răspund pentru neîndeplinirea obligațiilor, întrucât între acestea și beneficiari/investitori există contracte care trasează clar drepturile și obligațiile părților, precum și consecințele neîndeplinirii celor asumate.

Introducerea firmelor de consultanță în rândul factorilor implicați de asigurarea calității și impunerea acelor obligații principale enumerate mai sus va face posibilă și sancționarea lor pe Legea calității în construcții, unde există amenzi ce urcă și până la 40.000 de lei. În fine, același proiect legislativ prevede că investitorii/beneficiarii care vor avea în derulare contracte de consultanță în construcții la momentul când acest proiect va deveni lege vor trebui să încheie acte adiționale care să reflecte modificările legislative, în cel mult 60 de zile.