Firmele cu datorii la stat de peste un milion de lei vor putea intra într-un mecanism special de eșalonare a plăților

Sursa foto: ata.es

Contribuabilii cu datorii bugetare restante la finele lui 2018 de peste un milion de lei vor avea curând la dispoziție un mecanism de restructurare financiară și înlesnire a plății datoriilor pus la dispoziție printr-un proiect de ordonanță avansat recent de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), scrie avocatnet. Mecanismul va fi deschis firmelor doar șase luni de la oficializare, timp în care vor trebui să-și construiască planuri de restructurare pe care să le prezinte Fiscului. Firmele vor putea obține o eșalonare la plată de până la șapte ani, amânarea unor accesorii și nu numai.

Sursa foto: ata.es

Printr-un proiect de OUG pus de puțină vreme în dezbatere la MFP este pregătit un mecanism de restructurare a datoriilor bugetare ale contribuabililor la 31 decembrie 2018 – datorii care depășesc, per contribuabil, un milion de lei. Mecanismul, care va presupune un plan de restructurare, plata eșalonată a datoriilor, supraveghere fiscală pe perioada înlesnirii și chiar reducerea parțială a unor datorii se va aplica după ce Guvernul dă undă verde acestui proiect și el apare în Monitorul Oficial. Oricum, acesta va avea nevoie și de norme suplimentare de punere în aplicare.

În prezentarea proiectului, MFP a subliniat că, prin acest mecanism cuprins în proiect s-a dorit o alternativă la mecanismul eșalonării la plată din Codul de procedură fiscală. În demersul acesta, Finanțele se uită înspre contribuabilii care, la 31 decembrie 2018, apar cu restanțe bugetare de peste un milion de lei. Fără a încerca epuizarea tuturor detaliilor acestui mecanism în acest articol, am selectat principalele aspecte ce trebuie reținute din proiectul de OUG prezentat recent de MFP:

1. Toți contribuabilii cu datorii de peste un milion de lei la 31 decembrie 2018 (fie privați, fie persoane juridice publice) vor avea o perioadă de șase luni de când se publică ordonanța să-și analizeze propria situație și să ceară să intre într-o restructurare a datoriilor (planul de restructurare va fi similar celui de reorganizare în cazul insolvenței, punctează MFP).

2. Ca să beneficieze de restructurare, contribuabilii solicitanți vor trebui să îndeplinească, pe lângă criteriul valorii minime a datoriilor, și alte condiții:

  • să nu fie eligibili pentru eșalonarea la plată prevăzută de Codul de procedură fiscală;
  • să nu fie intrați în procedură de insolvență; să nu se afle în dizolvare;
  • să prezinte un plan de restructurare, întocmit de un expert independent;
  • să aibă depuse toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal;
  • îndeplinirea testului creditorului privat prudent.

Așadar, planul de restructurare va fi o temă a contribuabilului, totodată, o condiție de admisibilitate a cererii de intrare într-un mecanism de restructurare cu Fiscul. De asemenea, planul de restructurare va trebui aprobat de adunarea generală a acționarilor, asociaților sau de asociatul unic, după caz.

3. Planul de restructurare cu care va veni contribuabilul va presupune una sau mai multe măsuri: plata eșalonată a datoriilor bugetare, conversia în acțiuni a obligațiilor bugetare, în condițiile reglementate de Codul de procedură fiscală, darea în plată, inclusiv anularea unor datorii în proporție de 30%, 40% sau 50%, după caz. Esențial este că înlesnirea la plată nu va putea dura mai mult de șapte ani.

4. Dacă planul de restructurare va funcționa, conform proiectului de OUG, se va putea obține amânarea plății dobânzilor și penalităților.

5. În reglementarea propusă, MFP punctează cum vor fi plătite datoriilor: în mare, în primul an al înlesnirii la plată vor trebui achitate datoriile devenite scadente de la începutul acestui an, în al doilea an vor trebui plătite măcar 10% din datoriile pentru care a cerut înlesnirea, apoi, restul.

Un mecanism aproximativ identic a mai fost cuprins într-un proiect de act normativ care a apărut în spațiul public la începutul acestui an, dar care nu s-a concretizat într-o reglementare în vigoare până acum – scriam despre el în acest material. Acolo erau luate în calcul datoriile restante la 31 decembrie 2017.

Știri despre: , , ,