
Măsura face parte dintr-un proiect de lege inițiat de Guvern și care a fost adoptat miercuri de Senat. Practic, România era obligată să introducă standardul european de facturare electronică încă de la finele anului 2018, însă acest lucru se va face abia în perioada următoare, menționează avocatnet. Concret, atunci când vine vorba de achiziții publice și lucrări publice, care trebuie anunțate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, se va folosi acest set unic de reguli pentru emiterea facturilor electronice. Elementele principale ale unei facturi electronice vor fi:
- identificatorii de proces și de factură;
- data facturii;
- informații pentru identificarea persoanei impozabile care a livrat produsele, a prestat serviciile sau a executat lucrările;
- informații despre cumpărător;
- informații despre beneficiarul plății;
- informații despre reprezentantul fiscal al vânzătorului;
- identificarea tipului de produse furnizate, servicii prestate sau lucrări executate;
- referirea la contractul de achiziții publice, de concesiune de lucrări și servicii;
- detalii despre livrarea produselor, prestarea serviciilor, executarea lucrărilor;
- instrucțiuni de plată;
- informații privind creditări sau debitări;
- informații privind pozițiile de pe factură;
- totalurile facturii;
- defalcarea TVA.
România este obligată să introducă standardul european de facturare electronică deoarece așa s-a stabilit, pentru toate statele membre ale Uniunii, prin Directiva europeană 2014/55/UE. Ideea este ca firmele care au contracte cu statul să își ușureze munca și să aibă costuri mai mici, astfel încât să fie mai deschise către comerțul transfrontalier.