Expoziție de Ziua Căștilor Albastre la Muzeul Unirii din Focșani

Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea și Asociația Polițiștilor și Jandarmilor Veterani din teatrele de operații, în parteneriat cu Muzeul Vrancei celebrează vineri 28 mai, începând cu ora 10.30, Ziua internațională a membrilor misiunilor de menținere a păcii desfășurate sub egida Organizației Națiunilor Unite.

În cadrul evenimentului, la Muzeul Unirii va fi organizată o expoziție de fotografii cu purtători ai beretei albastre în decursul a 23 ani, embleme ale membrilor agențiilor internaționale de aplicare a legii, plachete și medalii, precum și piese de îmbrăcăminte ale uniformelor din diferite state ale lumii, care va fi deschisă publicului în perioada 28 mai-07 iunie a.c.. Eforturile United Nations Peacekeeping încep în 1948, prin prima misiune din Orientul Mijlociu, ce a avut rolul de a observa și menține acordul de încetare a focului în timpul războiului arabo-israelian. Misiunea a fost autorizată în ziua de 29 mai 1948, această dată fiind păstrată pentru comemorarea celor care și-au pierdut viața în misiunile de menținere a păcii. De atunci, Națiunile Unite au participat în 72 misiuni, 14 dintre acestea fiind încă active. Forțele de menținere a păcii a ONU au fost premiate în 1988 cu Premiul Nobel pentru Pace, ca o recunoaștere a eforturilor omenirii de a evita ororile războaielor.

De-a lungul timpului, începând cu anul 1998, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea a participat cu poliţişti la misiunile şi operaţiunile desfăşurate în afara teritoriului naţional, în sprijinul păcii şi al securităţii, respectiv pentru gestionarea situaţiilor de criză. Astfel, polițiștii vrânceni s-au alăturat misiunilor ONU și au participat împreună cu autorităţile locale la prevenirea şi combaterea criminalităţii, au acordat sprijin umanitar şi au contribuit la menţinerea ordinii publice, activitatea lor profesională fiind recunoscută şi apreciată în numeroase rânduri pe plan internaţional.

Poliţiştii vrânceni prezenţi în teatrele de operaţii și angrenaţi în proiectele misiunilor:

Colonel(r)-Calotă Sina, Colonel (r)-Apostol Adrian, Colonel (r)-Nedelcu Marius, Colonel (r)Vîrnă Cristian, Colonel (r) Postolache Vasile, Locotent colonel(r) Huci Claudiu-Cătălin, Comisar șef de poliție Cara Alexandru, Comisar șef de poliție Burlan Zorel, Comisar de poliție Laeș Alin-Marius și Agent șef principal de poliție Alestar Marcel.

Această zi ne oferă șansa de a aduce un omagiu contribuției inestimabile a personalului militar și civil care a contribuit la eforturile Organizației și de a onora memoria participanților la misiunile de menținere a păcii care și-au pierdut viața sub drapelul ONU din 1948 până în zilele noastre. În acest an, provocările și amenințările cu care se confruntă activiștii pentru menținerea păcii sunt mai complexe ca niciodată, deoarece aceștia, nu trebuie doar să sprijine și să protejeze oamenii din țările de unde activează, ci și să înfrunte provocările pandemiei generate de COVID-19. Să nu uităm însă că denumirea de „Căști Albastre” se datorează culorii echipamentului militarilor, albastrul fiind culoarea reprezentativă a păcii, stabilității și loialității.

Ne bucurăm că au putut contribui la evitarea pierderilor de vieţi omeneşti, prin menţinerea păcii în diferitele zone de conflict de pe glob și le suntem încă o odată recunoscători pentru contribuţia lor la o lume mai paşnică şi mai tolerantă.

La mulți ani vouă, celor care ați fost/sunteți speranțe pentru milioanele de oameni care trăiesc în ţările devastate de război sau conflicte interne!

Compartiment Relații Publice Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: