Este cert: de sâmbătă, cei care folosesc telefonul pe bicicletă sau trotinetă riscă amenzi de cel puțin 870 de lei

Sursa foto:executivestyle.com

Ordonanța Guvernului nr. 11/2019, ce a fost adoptată în luna august de către Executiv și care se va aplica de sâmbătă, vizează modificarea Codului rutier, în sensul amendării celor care folosesc telefonul mobil atunci când conduc un vehicul. Mai exact, precizează avocatnet, ordonanța vizează sancționarea, alături de șoferii autovehiculelor, a conducătorilor de vehicule pentru care nu este nevoie de deținerea unui permis auto care folosesc telefonul mobil sau alte dispozitive ce permit înregistrarea foto/video în timpul conducerii unui astfel de vehicul.

Astfel, din 12 octombrie, cei ce se deplasează cu ajutorul unei biciclete, trotinete sau conducătorii de căruțe vor putea fi sancționați, dacă sunt prinși că folosesc telefonul mobil în timpul deplasării, cu amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei.  Actul normativ prevede că „ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, aflat în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducătorul acestuia” se sancționează cu amendă.

După intrarea în vigoare a măsurilor cuprinse în OG nr. 11/2019, vor putea fi sancționați toți conducătorii de vehicule care folosesc telefonul mobil în timpul conducerii, indiferent dacă au sau nu permis auto. În prezent, amenzile pentru folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii se aplică doar conducătorilor de autovehicule, aceștia fiind amendați doar dacă nu folosesc telefoane dotate cu dispozitive de tip “handsfree”.

Source avocatnet.ro
You might also like