Elevii și profesorii vrânceni, ,,educați” de către polițiști cum să se bucure de o vacanță în siguranță

Sursa foto: IPJ Vrancea
Sursa foto: IPJ Vrancea

Vacanţa de vară, prin specificitatea ei – deplasarea copiilor în zone de agrement, la bunici – în mediul rural, petrecerea unei perioade de timp mai mari fără supravegherea părinţilor, circulaţie mai intensă pe drumurile publice, mai mult timp alocat distracţiei – poate genera o creştere a numărului de minori victime sau autori ai unor infracţiuni.  Pentru a nu se confrunta cu incidente neplăcute pe durata vacanței de vară, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, în colaborare cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Galați și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vrancea, a desfășurat recent, activități de prevenire la Modulul Familial Mărășești din cadrul D.G.A.S.P.C., la Liceul Tehnologic ”Irimia Grigorescu” Mărășești, Școala Gimnazială nr. 2 Mărășești, Școala Gimnazială Garoafa, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Elena Doamna” și la Școala Gimnazială „Ion Basgan” din Focșani. Beneficiari ai activității au fost 520 de elevi și 38 de cadre didactice. Pentru a avea parte de o vacanţă  în siguranţă și pentru a nu deveni victime, poliţiştii vrânceni vă recomandă:

  • – evitaţi adresarea cuvintelor jignitoare deoarece pot conduce la violenţă fizică;
  • – pentru rezolvarea unei dispute sau a unui conflict, apelaţi la un adult (părinte sau reprezentant al autorităţilor);
  • – pentru protejarea bunurilor personale, nu le afişaţi  ostentativ în mediul stradal, evitaţi să aveţi sume mari de bani la voi;
  • – nu oferiţi persoanelor cunoscute pe internet informaţii personale despre voi sau familia voastră;
  • – aveţi grijă la traseul folosit, să fie pe artere centrale, prin zone bine iluminate, nu folosiţi scurtături prin ganguri, scări de bloc sau prin spatele blocurilor şi, în măsura posibilităţilor, deplasaţi-vă  în grup.

În cazul comiterii  de acte antisociale, trebuie să ştiţi că până la împlinirea vârstei de 14 ani minorii nu răspund penal. De la această vârstă, până la împlinirea a 16 ani, minorii răspund penal dacă se constată că au avut discernământ în momentul comiterii faptei. După împlinirea vârstei de 16 ani, minorii răspund penal ca şi majorii. Faţă de minorul care a comis o infracţiune se poate lua o măsură educativă sau i se poate aplica  o pedeapsă. Măsurile educative care se pot lua faţă de minori sunt mustrarea; libertatea  supravegheată (timp de 1 an) în sarcina familiei sau a unei instituţii; internarea într-un centru de reeducare și internarea într-un institut medico-educativ. Pedepsele care se pot aplica minorului sunt închisoarea sau amenda prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită.

Știri despre: , ,