Din aprilie 2019, microfirmele vor putea face mai ușor deduceri din impozit

Sursa foto: denisdoeland.com

Microîntreprinderilor le va fi mai ușor să facă deduceri din impozitul pe venituri pe care trebuie să-l plătească trimestrial, prevede un proiect de act normativ aflat aproape de votul decisiv în Parlament. Mai precis, sponsorizările care pot fi deduse din impozitul micro vor putea fi făcute la mai multe entități nonprofit, începând cu luna aprilie a anului 2019.

Sursa foto: denisdoeland.com

Modificarea la regimul deducerilor pentru microîntreprinderi este prevăzută de un proiect de lege care a trecut deja de Senat și care urmează să primească votul decisiv al Camerei Deputaților, acesta fiind propus pentru adoptare. Regula urmează să se aplice din aprilie 2019, adică din trimestrul al doilea al anului viitor. Posibilitatea microfirmelor de a face deduceri din impozitul pe venituri va fi extinsă de parlamentari. Cu alte cuvinte, sponsorizările care se pot deduce din impozit vor putea fi făcute la mai multe entități nonprofit decât în prezent.

„Microîntreprinderile care efectuează sponsorizări (…) pentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult, care la data încheierii contractului sunt înscrise în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale (…), scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective”, este explicat în document.

În momentul de față, legislația face referire la entitățile nonprofit și unitățile de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat. Practic, prevederea reduce destul de mult numărul entităților care pot fi sponsorizate pentru a putea face deduceri de impozit. Registrul va urma să fie înființat de către Fisc și să fie publicat pe site-ul instituției. Astfel, entitățile vor fi înscrise în registru la cerere, însă numai dacă îndeplinesc anumite condiții:

  • desfășoară activitate în domeniul pentru care s-au înființat;
  • și-au îndeplinit toate obligațiile fiscale declarative;
  • n-au datorii la stat mai vechi de 90 de zile;
  • au depus situațiile financiare anuale;
  • n-au fost declarate inactive.

Parlamentarii susțin că aceste prevederi au fost discutate și agreate cu entitățile nonprofit și cele de cult.

Atenție! Poriectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie aprobat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.