Diferență majoră între cerere și ofertă pe piața muncii din județul Vrancea

Pe piața muncii din Vrancea există o diferență reală între locurile oferite de societățile din județ și tinerii absolvenți din acest an. Mai exact, potrivit raportului „De la școală la viața profesională, pentru absolvenții din anul 2019“ al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Vrancea, prezentat de către directorul executiv al instituției Marina Danțiș, în cadrul ședinței comisiei de Dialog social desfășurată miercuri, la sediul Prefecturii, tinerii din județ sunt mult mai interesați să lucreze în domenii precum juridic, învățământ, servicii bancare, secretariat, farmacie, administrație, sănătate, IT, management, contabilitate sau resurse umane. Asta în condițiile în care firmele din Vrancea oferă locuri de muncă în domeniile comerț și alimentație, prelucrări mecanice, turism și alimentație publică, lucrări agricole, confecții textile, prelucrarea lemnului, construcții și instalații, viticultură, silvicultură sau servicii. Prin urmare, ne putem afla în fața unui șomaj structural definit prin necorelarea între necesitatea reală de angajare a entităților economice din județ, puse în oglindă cu calificarea reală a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.

Pentru a afla opțiunile privind traseul educațional și profesional al viitorilor absolvenți ai promoției 2019, AJOFM Vrancea a efectuat 1194 chestionare. Totodată, angajații instituției i-au informat și consiliat pe tinerii din 56 de clase, profil teoretic, tehnologic și profesional despre locurile de muncă vacante, precum și despre programele de formare profesională organizate de Agenției.

Potrivit raportului AJOFM Vrancea, la sediul unităților de învățământ la care s-au deplasat reprezentanții instituției ,,s-a inițiat procedura de colaborare în vederea întăririi rețelei de sprijin pentru îndeplinirea obiectivelor proiectului INTESPO și au fost acordate informații despre proiectul INTESPO și importanța înregistrării tinerilor în baza de date a SPO, despre locurile de muncă vacante, programe de formare profesională organizate de AJOFM Vrancea, condițiile de acordare a primelor de activare, încadrare, instalare, relocare și inserție.

A fost adus la cunoștință faptul că tinerii vor beneficia de sprijinul echipei ELI atât la sediile AJOFM Vrancea cât și telefonic. De asemenea, au fost informați cu privire la documentele necesare în vederea înregistrării tinerilor în baza de date a AJOFM Vrancea, pentru a beneficia de diverse facilități prevăzute de legislația în vigoare”. Documentul mai prezintă și măsurile întreprinse de Agenție pentru informarea și consilierea elevilor, mai ales a celor din anii terminali. Acțiunile au fost organizate în baza unui parteneriat între Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă și Inspectoratul Județean Școlar Vrancea.