Condițiile actuale în care salariații se pensionează vor fi modificate, din septembrie 2021

Sursa foto:playtech.ro

Proiectul noii legi a pensiilor de stat a fost promulgat luni, prin decret prezidențial, de către șeful statului și urmează să fie trimis, pentru publicare, la Monitorul Oficial. Asta înseamnă că, din septembrie 2021, condițiile actuale în care salariații se pensionează vor fi modificate.

Sursa foto:playtech.ro

Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost promulgat luni, prin decret prezidențial, de către șeful statului. Ca să se aplice din toamna anului 2021, documentul mai trebuie doar să fie publicat în Monitorul Oficial, ceea ce este o simplă formalitate. Actul, care a trecut de două ori prin Parlament din cauza unor probleme de constituționalitate, este prevăzut să se aplice, mai exact, începând cu data de 1 septembrie 2021, moment la care actuala lege a pensiilor publice va urma să fie abrogată. Viitorul cadru legal al pensilor publice conține o serie întreagă de schimbări, însă avocatnet prezintă doar pe câteva dintre cele mai importante.

  1. Pensiile aflate în plată vor fi recalculate. În esență, pensiile stabilite înainte de intrarea în vigoare a proiectului noii legi a pensiilor vor fi recalculate. Astfel, există șanse ca unele pensii să crească, însă nicio pensie nu va scădea, deoarece, în urma recalculării, va fi păstrat cuantumul mai avantajos.
  2. Studiile de masterat, vechime în muncă. Spre deosebire de reglementările actuale, studiile de master vor fi luate în calcul la vechimea necesară pensionării. În prezent, numai studiile de licență și cele de doctorat sunt considerate vechime în muncă.
  3. Altă noutate pregătită de guvernanți este legată de așa-zisele „mame eroine”. Mai exact, femeile care au născut cel puțin trei copii, pe care i-au crescut până când au împlinit 16 ani, se vor pensiona mai devreme cu șase ani, însă numai la cerere. De la patru copii în sus, la reducerea de șase ani se va mai adauga câte un an pentru fiecare copil.
  4. Rămâne un singur tip de pensie anticipată. În prezent, avem atât pensie anticipată, cât și pensie anticipată parțială, diferența între ele fiind că a doua se obține cu penalizări la cuantumul pensiei. Proiectul noii legi a pensiilor va reglementa o singură pensie anticipată – cea care acum este cu penalizări.
  5. Plăți retroactive la pensii pentru perioade la alegere. O altă măsură se referă la plata retroactivă a contribuțiilor pentru pensii. Dacă în prezent plățile se pot face în urmă pentru cinci ani consecutivi, în viitor se vor putea alege perioade precise din orice an anterior. Totodată, această posibilitate va fi permamentă, nu temporară, cum este acum.
Știri despre: , ,