Concedierea unei persoane cu handicap, pentru că nu-i destul de productivă, poate fi discriminatorie

Sursa foto:thehrdirector.com

Conform unei decizii de miercuri a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), dacă un angajator dă afară o persoană cu handicap pe motive de productivitate, se poate considera că aceasta este o discriminare. Unei persoane cu handicap îi este greu să fie la fel de productivă ca salariații obișnuiți, dacă angajatorul nu-i asigură condiții de lucru speciale. Deciziile CJUE sunt obligatorii pentru instanțele românești care se confruntă cu cazuri asemănătoare, menționează avocatnet. Codul muncii din România stabilește că sunt interzise orice discriminări față de un angajat, bazate pe hadicap, atunci când vine vorba de salarizare, egalitatea de tratament și concediere.

Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene stabilește că, dacă angajatorii nu fac adaptări speciale, concedierea persoanelor cu handicap pe motive de productivitate, polivalență sau absenteism poate fi considerată discriminatorie. „(…) concedierea pentru «motive obiective» a unui lucrător cu handicap pentru motivul că acesta îndeplinește criteriile de selecție avute în vedere pentru a determina persoanele care urmează să fie concediate, și anume o productivitate sub un anumit nivel, o polivalență mai scăzută pentru posturile din cadrul întreprinderii, precum și o rată ridicată a absenteismului, constituie o discriminare indirectă pe motive de handicap (…), cu condiția ca angajatorul să nu fi adoptat în prealabil, în legătură cu acest lucrător, amenajări corespunzătoare pentru persoanele cu handicap (…)”, este explicat în decizia amintită.

Deși asemenea criterii de concediere pot fi considerate neutre, judecătorii spun că, de obicei, persoanele cu handicap au anumite limitări față de salariații obișnuiți. Asta înseamnă că o persoană cu handicap nu poate fi la fel de productivă, iar riscul ca aceasta să absenteze mai des sunt mari. Prin urmare, criteriile de concediere pot fi considerate discriminatorii. Totuși, în decizie se subliniază că respectivele criterii pot fi considerate neutre dacă angajatorul a făcut adaptări speciale pentru persoanele cu handicap.

Source avocatnet.ro
You might also like