Companiile care transportă persoane în mod regulat, între localitățile din România, trebuie să-și ia case de marcat cu jurnal electronic, până în ianuarie 2020

Începând de astăzi și până în primele zile ale anului 2020, transportatorii rutieri de persoane trebuie să-și ia case de marcat cu jurnal electronic, conform unui act normativ oficializat recent. Totodată, transportatorii rutieri internaționali vor scăpa de astăzi, de obligația de a folosi case de marcat.

Măsurile sunt incluse în Legea nr. 136/2019, care a fost publicată pe 17 iulie 2019 în Monitorul Oficial și care se va aplica efectiv de astăzi. În contextul în care companiile românești sunt obligate să treacă exclusiv la folosirea caselor de marcat cu jurnal electronic, autoritățile au decis să elimine regulile speciale pentru transportatorii rutieri naționali de persoane, menționează avocatnet. Concret, și firmele care transportă persoane între localitățile din România vor fi obligate să folosească aparate de marcat cu jurnal electronic. Acestea vor avea șase luni la dispoziție pentru a-și lua noi case de marcat, adică până pe 20 ianuarie 2020. „Operatorii de transport rutier care efectuează transport de persoane prin servicii regulate în transportul rutier național (…) au obligația să doteze autovehiculele cu care execută aceste servicii cu aparatele de marcat electronice fiscale [cu jurnal electronic] în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, scrie în actul normativ. În momentul de față, legislația în vigoare prevede că acești transportatori trebuie să folosească aparate de marcat electronice fiscale și cititoare de carduri, însă în condiții speciale ce trebuie reglementate de Guvern.

Practic, autoritățile vor elimina acest regim special și vor stabili că și transportatorii rutieri naționali de persoane vor trebui să aibă case de marcat cu jurnal electronic, la fel ca oricare altă firmă ce încasează bani, pentru bunuri sau servicii, de la persoane fizice. Aceeași lege prevede că transportatorii rutieri internaționali de persoane vor fi scutiți, începând de mâine, de folosirea caselor de marcat. În prezent, aceste companii sunt obligate să folosească asemenea aparate. Actualmente, scutirea de folosirea caselor de marcat se aplică transportului public de călători în interiorul localităților (inclusiv cu metroul) și transportului feroviar public intern și internațional de călători.

Source avocatnet.ro
You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More