Avocatul Poporului a sesizat CCR pe dispoziţii din OUG referitoare la indemnizaţia pentru creşterea copiilor

Avocatul Poporului anunţă că a sesizat Curtea Constituţională a României cu o excepţie de neconstituţionalitate privind anumite dispoziţii din OUG nr. 111/2010 referitoare la concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, despre care consideră că îi afectează pe părinţii care au în îngrijire un copil bolnav sau cu handicap.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la dispoziţiile art. 17 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor şi consideră că acestea sunt constituţionale în măsura în care încetarea plăţii stimulentului de inserţie are loc doar în perioada în care beneficiarul nu mai realizează venituri supuse impozitului, ulterior putând fi reluată plata acestui stimulent„, potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului.

Avocatul Poporului observă că, prin dispoziţiile legale criticate, deşi părintele beneficiar poate are nevoie doar de câteva zile de concediu pentru îngrijirea copilului bolnav, în această perioadă nerealizând venituri supuse impozitului, el va fi sancţionat pentru toată perioada cât mai are de primit stimulentul de inserţie, dacă nu ar fi intervenit forţa majoră, respectiv îmbolnăvirea copilului. „Măsura este considerată de către Avocatul Poporului nejustificată, excesivă şi disproporţionată”, se mai arată în comunicat.

În excepţia de neconstituţionalitate se menţionează că, deşi din dispoziţiile OUG nr. 111/2010 se desprinde intenţia legiuitorului de a încuraja întoarcerea mamelor cât mai mult în masa activă a populaţiei, fapt ce contribuie la menţinerea unui număr cât mai mare de contribuabili la fondul asigurărilor sociale, dispoziţiile art. 17 alin. (1) lit. b) din OUG nr. 111/2010 dispun încetarea plăţii stimulentului de inserţie, pentru toată perioada acordării lui în condiţiile acestei OUG, chiar şi în situaţia în care beneficiarul este obligat să-şi ia concediu pentru îngrijirea copilului bolnav, doar pentru o scurtă perioadă de timp, care nu ar acoperi întreg intervalul acordat de actul normativ menţionat.

Prin urmare, deşi beneficiarul poate are nevoie doar de câteva zile de concediu pentru îngrijirea copilului bolnav, în această perioadă nerealizând venituri supuse impozitului, el va fi sancţionat pentru toată perioada cât mai are de primit stimulentul de inserţie. Aşadar, considerăm că măsura încetării de drept a plăţii stimulentului de inserţie în ipoteza arătată mai sus nu este rezonabilă şi transformă stimulentul de inserţie într-o simplă noţiune teoretică, iluzorie, încălcându-se astfel art. 53 din Constituţie. Totodată, măsura este disproporţionată, iar o soluţie echitabilă ar impune reluarea plăţii stimulentului de inserţie, când încetează situaţia care a creat-o, respectiv când încetează concediul pentru îngrijirea copilului bolnav„, consideră Avocatul Poporului.