Activități desfășurate de pompierii vrânceni, cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscurilor Dezastrelor Naturale

Sursa foto:ISU Vrancea
Sursa foto:ISU Vrancea

Ziua de 13 octombrie a fost instituită drept Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, prin Rezoluţia nr. 64/200, din 21 decembrie 2009, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, scopul acestui demers fiind promovarea unei culturi globale de reducere a riscului dezastrelor şi de diminuare a consecinţelor negative ale acestora. Apărarea împotriva riscurilor implică cunoaşterea lor, dar şi a comportamentului înaintea, pe timpul sau după producerea unei situaţii de urgenţă generate de dezastre naturale. Având în vedere dispunerea geografică, judeţul Vrancea este expus majorităţii categoriilor de hazarde naturale care se pot produce: cutremure, alunecări de teren, inundaţii, fenomene meteorologice periculoase (secetă, înzăpeziri, grindină, chiciură, îngheţ, furtuni, viscol).

Din aceste motive, specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al Judeţului Vrancea derulează permanent acţiuni de informare a populaţiei şi a factorilor de decizie de la nivel local cu scopul creării unor deprinderi de prevenire şi reacţie la efectele dezastrelor naturale. În acest an, Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale va fi marcată prin desfăşurarea unor activităţi menite să conştientizeze şi să sensibilizeze populaţia, dar și să o pregătească pentru astfel de situaţii. De asemenea, cooperarea dintre specialişti, instituţii, autorităţile locale şi cetăţeni reprezintă un factor decisiv în reducerea riscurilor și diminuarea efectelor  provocate de hazardele naturale. De aceea, în data de 11 octombrie, între orele 10.00-14.00, personalul Inspecției de Prevenire, va organiza puncte de informare preventivă  la sediile primăriilor comunelor Vidra și Gura Caliței.

Totodată, în scopul antrenării și verificării modului de conlucrare a structurilor implicate în gestionarea situațiilor de urgență, I.S.U. Vrancea va desfășura un exercițiu cu forțe și mijloace în teren, în colaborare cu celelalte instituții care asigură funcții de sprijin la nivel județean, având ca temă – eșecul utilităților publice și verificarea viabilității planului roșu de intervenție. Duminică, 13 octombrie, între orele 10.00 – 14.00, subunitățile inspectoratului îşi vor deschide porţile pentru toţi cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei noastre, vizualizând totodată şi tehnica de intervenţie cu care echipajele serviciilor profesioniste participă la misiunile de salvare.

De asemenea, vor fi continuate activitățile de informare preventivă de către personalul Inspecției de Prevenire, Serviciului de Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților, precum și voluntari I.S.U. care se vor afla, între orele 08.00-12.00, la Târgul Auto din municipiul Focșani. Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale va fi promovată în săptămâna 14-18 octombrie,  în cadrul unor unități de învățământ din județ, unde vor avea loc activități de informare preventivă și de instruire a elevilor privind modul de comportare în situații de urgență. Având în vedere contextul prezentat pompierii le reamintesc vrâncenilor principalele norme specifice de comportament în caz de dezastre.

REGULI GENERALE DE COMPORTAMENT ÎN CAZ DE DEZASTRE:

  • rămâi calm!
  • ascultă mesajele transmise de posturile naţionale de radio şi televiziune;
  • nu da crezare zvonurilor, nu crea panică;
  • respectă indicaţiile autorităţilor.

SFATURI PRACTICE ÎN CAZ DE DEZASTRU:

dacă în localitate se produce un dezastru, este posibil să fiţi separat de membrii familiei dvs., care pot fi acasă, la lucru sau la şcoală. Pentru o astfel de eventualitate, iată câteva mijloace de a vă regăsi: stabiliţi din timp un loc de întâlnire; stabiliţi un sistem de comunicare;

toţi membrii familiei ar trebui să aibă asupra lor în permanenţă, un mijloc de identificare: act de identitate, sau pentru minori un însemn cu date personale;

aveţi întotdeauna la îndemână trusa de urgenţă: alimente în conserve pentru circa 3 zile; un radio cu baterii şi baterii de rezervă; lanternă şi baterii de rezervă; medicamente pentru tratamentul uzual şi de urgenţă; haine adecvate sezonului; obiecte personale de igienă.