Spitalul Județean de Urgență “Sf. Pantelimon” Focșani va realiza tromboliză intravenoasă pentru pacienții cu AVC acut

Ministerul Sănătății propune adăugarea a 31 de spitale din țară pe lista celor incluse în program, astfel că numărul total de centre va ajunge la 41, arată un proiect de ordin publicat vineri. Spitalul Județean de Urgență “Sf. Pantelimon” Focșani se află pe lista celor 31 de noi unități sanitare în AP-AVC. În prezent, tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral (AP-AVC) se desfășoară în doar zece spitale din România, situate în Capitală și în 6 județe. ,,Scopul includeri celor 31 de noi unități sanitare în AP-AVC este un demers ce își propune să operaționalizeze la nivel național AP-AVC și vine în întâmpinarea unei probleme de o importanță definitorie pentru sănătatea publică din România. Anterior acestei modificări, AP-AVC se desfășura întrun număr de zece unității sanitare pe raza a 6 județe și a municipiului București. În urma modificărilor aduse prin prezentul proiect de ordin, rețeaua de Unități Sanitare capabile să ofere tratament acut intervențional prin tromboliză intravenoasă pacienților cu accident vascular cerebral ischemic acut va fi extinsă în 41 de spitale, pe raza a 36 de județe și a municipiului București”, se menționează în document.

Cele 31 de centre propuse a fi adăugate pe lista celor care vor face tromboliză intravenoasă sunt: Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Carol Davila” București, Spitalul Clinic de Urgență București, Institutul Clinic Fundeni București, Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, Spitalul Județean de Urgență Pitești, Spitalul Județean de Urgență Bacău, Spitalul Județean de Urgență Bistrița, Spitalul Județean de Urgență Brăila, Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța, Spitalul Județean de Urgență “Dr. Fogolyán Kristóf” Sf. Gheorghe, Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Galați, Spitalul Județean de Urgență Giurgiu, Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, Spitalul Județean de Urgență Deva, Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, Spitalul Județean de Urgență Slatina, Spitalul Județean de Urgență Ploiești, Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, Spitalul Județean de Urgență Zalău, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Spitalul Județean de Urgență Alexandria, Spitalul Județean de Urgență Tulcea, Spitalul Județean de Urgență Vaslui, Spitalul Municipal de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad, Spitalul Județean de Urgență “Sf. Pantelimon” Focșani, Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu și Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani.

Spitalele au fost propuse pentru adăugarea în program după ce Ministerul Sănătății a emis, în decembrie, o circulară către Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din județe, cu scopul de a identifica spitalele județene și municipale care întrunesc criteriile de eligibilitate pentru a derula AP-AVC. Criteriile principale avute în vedere au fost: existența unui serviciu de gardă de neurologie în regim de premanență, 7/7, 24/24, existența unui computer tomograf funcțional în regim de permanență și existența unui serviciu de gardă de radiologie în regim de permanență. După extinderea listei, doar cinci județe din România rămân fără centre capabile să realizeze tratamentul intervenţional al pacienţilor cu AVC.