Infecția cu coronavirus – Află cum poți să previi boala pentru care nu există un tratament specific

Noul coronavirus care a apărut în China și s-a răspândit în mai multe state se manifestă ca o gripă, prin tuse, nas care curge, febră, dureri de gât și de cap, conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC). Simptomele pot apărea între 2 și 14 zile de la expunere.
Potrivit sursei citate, pacienții infectați cu noul coronavirus au prezentat următoarele simptome:

– febră ridicată

– nas care curge

– tuse

– dispnee (greutate în respirație)

– dureri de cap

– dureri de gât

– o stare generală de rău

– simptomele pot apărea între 2 și 14 zile de la expunere

– la bebeluși, vârstnici și persoanele cu un sistem imunitar scăzut, coronavirușii pot duce la afecțiuni respiratorii, precum pneumonia sau bronșita

– în cazuri mai grave, poate duce la disfuncții și chiar cedări ale organelor

Ce este coronavirusul și cum se transmite

– Virusul misterior din China a fost numit 2019-nCoV și face parte din familia coronavirușilor

– Coronavirușii afectează de obicei animalele, inclusiv bovine, cămile, liliciei și pisici

– Rareori coronavirușii la animale pot infecta oamenii, iar apoi să se răspândească la alte persoane (cum e cazul MERS sau SARS)

– Specialișitii au crezut inițial că infectarea oamenilor cu noul virus din China a provenit de la animale. Mulți pacienți au spus că nu au fost expuși la animale sau piețe în care se vindeau produse de origine animală, astfel încât ipoteza fiind infirmată

– Încă nu este clar cât de ușor se răspândește noul coronavirus de la o persoană la alta

– În cazul MERS și SARS răspândirea de la un om la altul s-a făcut prin expunere directă

Prevenire

Reprezentanții Serviciului de Ambulanță România au oferit sfaturi oamenilor pentru a reduce riscul de infecție cu virusul din China.

„Redu riscul de infecție cu coronavirus:

– Curăță mâinile cu apă și săpun sau cu o soluție pe bază de alcool.

– Acoperă-ți nasul și gura cu un șervețel sau cu pliul cotului când tușești și strănuți.

– Evită contactul direct cu persoanele care au simptome de răceală sau gripă.

– Gătește bine carnea și ouăle.

– Evită contactul neprotejat cu animalele vii (sălbatice și domestice)”, a recomandat Serviciului de Ambulanță România, pe Facebook.

În context, directorul Institutului de Boli Infecțioase Adrian Streinu Cercel a declarat că 20% din testele de gripă sunt fals negative.

El a adăugat că există un medicament, Oseltamivir, care atenuează simptomele gripei în 24 de ore, însă a precizat că unii medicii sunt reticenți în prescrierea lui și nu înțelege de ce.

Acesta a mai spus că în prezent, este „o modă”, iar oamenii vin la spital să face teste gripale „dimineața, la prânz și seara”.

Cercel a explicat că, în cazul în care ai dureri de cap, febră de 39 – 40 și te dor mușchii, nu ai nevoie de niciun test care să îți arate că ai gripă. Specialistul a precizat că în astfel de situații trebuie să te izolezi, să stai în casă și să îi comunici simptomele medicului de familie.

Tratamentul

Nu există până acum un tratament specific recomandat pentru infecția noul coronavirus 2019-nCoV, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Persoanele infectate ar trebui să primească asistență medicală pentru tratarea simptomelor. Pentru cazurile mai grave, tratamentul ar trebui să asigure funcționarea organelor vitale. Oamenii care cred că ar fi putut fi expuși la noul virus din China trebuie să apeleze imediat la medic.

Până la momentul transmiterii acestei știri, sunt peste 2.000 de cazuri de infecție cu noul coronavirus la nivel mondial, cele mai multe fiind în China, iar bilanțul deceselor a ajuns la 56, potrivit unor date făcute publice duminică, informează Reuters.