Cum salvezi viața cuiva prin manevra Heimlich

Sursa foto: mayoclinic.org

Statistic vorbind, sufocarea este a patra cauză de moarte provocată în mod neintenționat. Din această cauză, este foarte important ca manevra Heimlich să fie cât mai cunoscută și folosită. Aceasta, scrie doc.ro, ridică diafragma și impinge aerul din plămâni afară, împingând totodată și obiectul/ alimentul care blochează căile respiratorii. Dacă persoana care s-a înecat este conștientă și tușește, monitorizează situația pentru a te asigura că face față situației. Dacă observi că persoana în cauză nu mai tușește, nu e capabilă să vorbească sau să respire și cere ajutor făcând semne disperate cu mâinile, e cazul să intervii. Pune persoana în cauză să stea în picioare și aseaza-te în spatele ei. Apleac-o ușor către față și loveste-o în spate de 5 ori, viguros, cu podul palmei.

Prinde-o apoi cu brațele în jurul taliei, așează-ți pumnul deasupra buricului, cu degetul mare către interior. Prinde-ți pumnul cu cealaltă mână și împinge-l către interior-sus viguros. Repetă de 5 ori această manevră. Obiectul/ alimentul care bloca respirația ar trebui să fie expulzat sau se va declanșa o tuse care va deboca rapid căile respiratorii.

Sursa foto:credoreference.com

Dacă persoana în cauză este însărcinată, vei poziționa pumnul mai sus, imediat sub sâni. În cazul în care un copil mai mic de un an s-a înecat, așează bebelușul pe antebraț, cu fața în jos. Lovește-l ușor cu podul palmei pe spate. Dacă această manevră nu rezolvă problema, ridică-l cu fața în sus, tot pe brațul tău, asigurându-te, însă, că are capul poziționat mai jos decât trunchiul. Pune două degete pe stern (n.r. osul pieptului) și execută 5 compresii rapide. Repetă operațiunea până când căile respiratorii ale celui mic sunt deblocate complet.