Alegeri Locale 2020. Ce buget au alocat PSD, PNL și USR-PLUS pentru campania electorală

Campania electorală pentru alegerile locale 2020 se desfășoară în condiții mult mai restrictive decât orice campanie de până acum. Cu toate acestea, partidele au bugete mai mari decât în campania din 2016, conform monitorizării finanțării campaniei electorale, realizată de Expert Forum. Cei mai mulți bani pentru cheltuielile de campanie au fost strânși de PNL și PSD, urmate la mare distanță de celelalte partide.

Datele centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă arată că partidele politice și candidații independenți au raportat contribuții și transferuri în valoare de 125.238.229,33 lei, din care 3.086.207,26 lei provin de la candidații independenți. Expert Forum estimează că suma este mai mică cu aproximativ 3 milioane de lei, din cauză că unele date se repetă.

Cea mai mare parte a fondurilor declarate reprezintă contribuții ale candidaților – circa 115 milioane de lei.

La capitolul sursa contribuției, 86,7% reprezintă venituri proprii, 12,4% împrumuturi și doar 1% donații.

Doar o mică parte sunt transferuri ale partidelor, circa 10 milioane de lei din totalul de peste 125 de milioane. Până la data de 18 septembrie, partidele au transferat 4,5 milioane lei din conturile centrale curente în conturile centrale de campanie și 1,6 milioane lei din contul central de subvenții în contul central de subvenții pentru campanie. De asemenea, ALDE a alocat 3,9 milioane lei din subvenții către filialele locale și județene/ale municipiului București, potrivit raportului Expert Forum.

În privința contribuțiilor, PNL a declarat cei mai mulți bani din contribuții ale candidaților (34,4%), urmat de PSD (aproape 30%).

Cele mai mari sume, aproape jumătate din total, au fost strânse de la candidații pentru postul de primar.

Bugetul PNL pentru campania electorală la alegerile locale 2020

PNL are cea mai mare contribuție la finanțarea campaniei electorale din acest an. Peste o treime (34,4%) din totalul contribuțiilor raportate de AEP provine de la PNL, adică peste 38 de milioane de lei.

Tot PNL este partidul care a apelat la cele mai multe împrumuturi pentru finanțarea campaniei electorale, 65.

Bugetul PSD pentru campania electorală la alegerile locale 2020

PSD este al doilea contributor la campania electorală, cu 29,4% din totalul sumei, ceea ce reprezintă aproximativ 34,5 milioane de lei.

PSD a apelat la 37 de împrumuturi pentru finanțarea campaniei electorale.

Bugetul USR-PLUS pentru campania electorală la alegerile locale 2020

Contribuția raportată de USR este de doar 3,4%, adică aproape 4 milioane de lei.

USR a apelat la 50 de împrumuturi pentru finanțarea campaniei electorale.

Chetă de la toată lista sau plătitor unic

Strategiile adoptate de partide pentru finanțarea candidaturilor pe liste au fost diferite. Dacă în unele cazuri, contribuțiile s-au împărțit între membrii listei, în altele o singură persoană a adus toată contribuția. De exemplu, pentru listele pentru consiliile locale de municipii există trei cazuri în care suma de 66.900 lei a fost acoperită de un singur candidat.

La nivel de primării de sectoare, un număr de 4 candidați au atins limita de 223.000 de lei: Adrian Moraru (PNL, S3), Mihail Neamțu (PMP, S3), Dan Cristian Popescu (PSD, S2), precum și Florin Manea (București 2020, S2). Și candidatul Pro România la primăria Sectorului 1, Adina Alberts a fost foarte aproape de a atinge limita maximă, raportând 222.997 lei.

La municipii reședință de județ, Expert Forum estimează că un număr de 20 de candidați au adus suma maximă din contribuții.

Analizând o serie de declarații de avere, Expert Forum apreciază că unii dintre candidați ar putea avea dificultăți în a justifica modul în care au contribuit cu fonduri din venituri proprii sau sunt la limita veniturilor anuale.

De asemenea, au fost identificate și nereguli, precum faptul că Partidul Dreapta Liberală a primit o donație de 15.000 de lei de la ELVILA S.A. pentru candidatul la Primăria Generală, fapt care nu este conform legislației, întrucât donațiile pot proveni doar de la persoane fizice, mai arată raportul Expert Forum.

Știri despre: , , ,