Salariile mari, în județele cu multe multinaționale. Unde nu sunt companii mari, locurile de muncă sunt puține și statul e mare angajator

Județele în care sunt prezente cel mai multe multinaționale au un nivel de bunăstare mai ridicat decât cele de la polul opus. Potrivit datelor analizate de Profit.ro, în aceste județe sunt cele mai mari salarii din țară, economia se dezvoltă, iar numărul de salariați este suficient de mare încât ponderea celor care lucrează în sectorul public să fie redusă, sub media națională de 24%. Cele mai sărace județe sunt în general cele care au reușit să atragă cele mai puține companii mari. Acestea se prezintă mult mai slab la salariul mediu net, la PIB/locuitor și au ponderi foarte ridicate ale angajaților în sectorul public. De ce este important: Politicienii aflați la guvernare au încercat în ultimii doi ani să inducă public ideea că multinaționalele, companii mari, în general deținute de mari grupuri străine, nu ar avea un comportament corect în România, în principal în ce privește taxele și impozitele. Principalele centre de dezvoltare economică sunt cele în care sunt prezente cele mai multe multinaționale, companii puternice, care produc bunuri și servicii cu valoare adăugată ridicată, au angajați bine instruiți și bine plătiți. Județele dezvoltate ale României sunt cele în care sectorul privat este dezvoltat, nu cele în care locurile de muncă sunt puține, preponderent în sectorul public, și, cel mai probabil, susținute din taxele și impozitele achitate în județele dezvoltate economic.  București, care concentrează 1.184 de mari companii, domină în ce privește salariile, cu 3.684 lei mediu net anul trecut, cu mult peste media națională de 2.655 lei. În Top 10 după salarii, dintre județele cu cele mai multe companii mari sunt și Cluj, Timiș, Ilfov, Brașov, Sibiu, Argeș și Prahova. Doar Iași, pe 7, și Mureș, pe 10, intră în Top 10 salarii fără să fie în Top 10 număr de companii mari.

În unele județe mai puțin dezvoltate, precum Gorj și Giurgiu, numărul mic de locuri de muncă, în mare parte la stat, urcă salariul mediu net mai aproape de plutonul mediu. Statul dă salarii mari, însă doar unui număr mic de „fericiți”. Pentru cei care nu lucrează la stat, în astfel de județe sunt puține locuri de muncă și puține oportunități. De exemplu, deși Gorj se situează la salariul net pe locul 12 la nivel național, este primul la ponderea angajaților din sectorul public în totalul angajaților, cu 45,6%. Adică, unul din doi angajați din Gorj lucrează în sectorul public, la instituții ale statului sau la companii de stat. În județele sărace, doar 15% din populație este angajată și aproape o treime dintre salariați lucrează la stat. De altfel, județele cu cele mai multe companii mari au un sector privat bine dezvoltat, iar numărul de locuri de muncă în sectorul public are o pondere în total angajați sub media națională. Cel mai bine la acest capitol stau Ilfov (12,3%, dar pentru care multe din funcțiile de reședință de județ sunt îndeplinite de București), Timiș (18,8%), Brașov (18,9%), Bihor (19,3%), Sibiu (19,85%) și București (20,6%).

Județele cu puține companii mari sunt însă în frunte la ponderea angajaților în sectorul public, unde ocupă șapte din primele 10 poziții – Gorj (45,6%), Vaslui (37,1%), Giurgiu (35,1%), Mehedinți (33,9%), Dolj (32,8%), Vrancea (31,2%) și Caraș Severin (31%).