ONG-urile de mediu, protest în stradă, la începutul lunii noiembrie, față de violențele asupra pădurarilor

O zona intinsa de pe versantul sudic al Muntilor Fagaras este defrisata. BOGDAN DINOIU / MEDIAFAX FOTO
 MEDIAFAX FOTO

Organizaţiile Greenpeace, Agent Green şi Declic organizează, în 3 noiembrie, Marşul pentru Păduri, în semn de protest faţă de faptul că din ce în ce mai mulţi pădurari devin victime ale hoţilor de lemn.

Încă un pădurar a fost ucis. Este al treilea silvicultor care devine, în ultima lună, victimă a grupărilor criminale ce acţionează în domeniul forestier. Organizatorii Marşului pentru Păduri din 3 noiembrie 2019, Greenpeace, Agent Green şi Declic, îşi manifestă solidaritatea cu lucrătorii silvici aflaţi în doliu. Activiştii de mediu se declară extrem de îngrijoraţi de creşterea cazurilor de violenţă asupra pădurarilor la care asistăm în ultimii ani: peste 600 de silvicultori au fost agresaţi, 6 dintre ei au murit. Trebuie să înţelegem că la aceste riscuri suntem supuşi cu toţii: pădurari, activişti de mediu sau simpli turişti care au ghinionul de a se lovi de o tăiere ilegală. Maramureşul este judeţul cu cele mai multe cazuri de tăieri ilegale din ultimii 30 de ani, conform rapoartelor Greenpeace. Numai anul trecut au fost depistaţi 90.000 de metri cubi de lemn, şi acesta este doar vârful aisbergului. 90.000 mc nu pot ieşi din pădure cu căruţa. Pentru asta e nevoie de utilaje grele, infrastructură şi complicitatea autorităţilor. Aceste cifre cumplite sunt un semn că structurile de crimă organizată finanţate din furtul de lemn nu fac paşi în spate. Măsurile luate de autorităţi nu dau rezultate, dimpotrivă, moartea pădurarilor e un semn flagrant că infracţionalitatea din păduri este în creştere”, precizează cele trei ONG-uri, într-un comunicat de presă, transmis joi AGERPRES.

Greenpeace, Agent Green şi Declic resping sugestia directorului Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, conform căreia sesizările, investigaţiile şi anchetele iniţiate de către ecologişti privind tăierile ilegale ar „semăna violenţă în societatea românească, crescând riscurile la care sunt supuşi silvicultorii”.

Pădurarii oneşti pot fi siguri că găsesc în organizaţiile de protecţie a mediului parteneri dedicaţi şi un sprijin constant. Folosirea unui astfel de moment tragic pentru a arunca vina asupra celor care salvează pădurile de la distrugere este complet iresponsabilă. Ecologiştii consideră că singura soluţie eficientă în înlăturarea acestor acte de violenţă este stoparea ilegalităţilor din pădure. Avem violenţă asupra celor ce apără legea pentru că în păduri activează o vastă reţea de oameni certaţi cu legea. Cauza acestor crime este, în mod evident, reţeaua infracţională din domeniul forestier, susţinută de milioanele de metri cubi de lemn care dispar anual din pădure. E firesc ca pădurarii să ceară dreptul la arme de apărare în contextul în care autorităţile par incapabile să gestioneze situaţia. Dar înarmarea pădurarilor nu este soluţia: violenţa naşte violenţă„, notează activiştii de mediu.

Organizatorii Marşului pentru Păduri sunt de părere că ecologiştii şi silvicultorii ar trebui să solicite autorităţilor să ia măsuri eficiente care să ducă la stoparea ilegalităţilor din domeniul forestier. Printre măsurile amintite se află: modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), a aplicaţiei pentru cetăţeni Inspectorul Pădurii şi protecţia strictă a pădurilor primare şi seculare din România, monitorizarea prin satelit a pădurilor, registru electronic în depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului, camere de supraveghere în puncte cheie din reţeaua rutieră, la gatere şi la depozite, precum şi automatizarea controlului silvic prin care se poate elimina o mare parte din mecanismele corupţiei şi poate destructura reţele infracţionale.

Miercuri seara, Liviu Pop, pădurar în cadrul Direcţiei Silvice Maramureş, a fost ucis într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuţ, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori, a anunţat Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva. Din primele informaţii reiese că pădurarul a fost împuşcat mortal, iar corpul acestuia, abandonat într-o vale, prezintă numeroase urme de agresiune fizică. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş şi poliţiştii fac cercetări la faţa locului.

Liviu Pop este al doilea angajat al Romsilva ucis în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, respectiv paza pădurii, după ce în urmă cu o lună Răducu Gorcioaia, angajat al Ocolului Silvic Paşcani, din cadrul Direcţiei Silvice Iaşi, a fost ucis de către trei persoane surprinse în timp ce tăiau ilegal arbori.