Mesajul lui Cristi Valentin Misăilă, primarul municipiului Focșani

Cristi Valentin Misăilă:

La mulți ani, România!

La ceremonialul militar organizat în Piața Unirii din Focșani am transmis un mesaj de unitate! Fie ca 1 Decembrie 2021 să reprezinte un nou început pentru noi toți! Să nu uităm că “Unirea face puterea!”

– – –

“În urmă cu 103 ani, bravii noștri înaintași au înfăptuit cea mai importantă pagină de Istorie a acestui popor – Ziua Marii Uniri.

Momentul de la 1 Decembrie 1918 este o încununare a aspirațiilor de veacuri ale unui popor greu încercat de marile imperii din vremurile trecute.

De la Decebal la Basarab I, de la Mircea cel Bătrân la Iancu de Hunedoara, de la Ștefan cel Mare la Vlad Țepes, de la Tudor Vladimirescu la Alexandru Ioan Cuza, românii au afirmat întotdeauna că vor să trăiască liberi fără a mai fi îngrădiți de hotare nedrepte. Românii au luptat și s-au jertfit, de-a lungul timpului, pentru ca noi, astăzi, să avem această sărbătoare a unității noastre naționale.

Nu a fost deloc ușor! S-a jertfit mult sânge, iar pe locurile acestea a curs sângele a multor eroi, printre care și cel al sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, prima româncă ce a luptat în război.

Dar odată cu Unirea de la 1918, românii și-au găsit puterea de a renaște și speranța într-o Românie mai bună!

Acum, la aniversarea Marii Uniri, ne exprimăm omagiul nostru de recunoştinţă față de toți cei care au contribuit la realizarea celui mai mare ideal al istoriei noastre. Dar mai mult decât atât, astăzi avem obligația să păstrăm şi să cultivăm darul libertăţii şi unităţii naţionale ca simbol al demnităţii poporului român!

Momentul istoric pe care îl sărbătorim trebuie să ne îndemne și la o profundă reflecţie a cauzelor și motivelor care astăzi au adus România într-o situație mai puțin fericită, aproape de pragul unui colaps economic și medical.

Sper din toata inima ca cei care și-au asumat, de curând, responsabilitatea îndreptării tuturor acestor neajunsuri, să dea dovadă de determinare, seriozitate și profesionalism, astfel încât Statul să fie retrocedat către Popor și nicidecum acaparat de o gașcă mânată de interese personale și obscure!

Doar uniți într-un proiect de reconstrucție a României ne vom ridica la valoarea înaintașilor noștri! Trebuie să facem în așa fel încât românii să nu fie mândri de țara lor doar la evenimente ca cel de azi, când ne punem cu toţii, în piept, cocarda tricoloră!

Tocmai de aceea, sper ca 1 decembrie 2021 să fie mai mult decât momentul în care sărbătorim Ziua Națională a României! Sper să fie ziua unui nou început, în care clasa politică să arate că știe că are o obligație față de fiecare cetățean din această țară, indiferent că e focșănean, bucureștean sau brașovean, vrâncean, timișorean ori ieșean.

Nu avem voie să-i dezamăgim pe români, așa cum nu avem voie să dezamăgim în fața Istoriei!

Datoria noastră este ca prin fapte să îi respectăm pe înaintași și să le cinstim jertfa închinată pe altarul Unirii.

Avem datoria ca din sacrificiile trecutului să învățăm să construim ÎMPREUNĂ o Românie modernă la care au visat înaintașii și în care copiii noștri să aibă un viitor luminos!

La mulți ani, focșăneni!

La mulți ani, vrânceni!

La mulți ani, români!

La Mulți Ani, România!”

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: