Guvernul îşi va angaja răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Ciolacu, PSD: Depunem moțiune de cenzură

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, la Slatina, că PSD va depune o moţiune de cenzură împreună cu UDMR, după ce Guvernul a anunțat că își va angaja răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. Premierul Ludovic Orban a aprobat, în acest sens, introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de lege de modificare şi completare a Legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, la propunerea ministrului Dezvoltării, Ion Ştefan.

„Este vorba de proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi cu 50% plus 1. (…) În discuţiile pe care le-am avut (…) am luat decizia de a ne angaja răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi. (…) Din punctul nostru de vedere, pentru a îmbunătăţi performanţa administraţiei locale, este vital ca primarii să fie aleşi de jumătate plus unu dintre cetăţenii dintr-o comunitate locală, pentru a putea avea cu adevărat legitimitatea de a pune în practică programele de dezvoltare şi pentru a avea capacitatea efectivă, pentru că existenţa unui tur doi presupune negocierea unei majorităţi în consiliile locale care permite aplicarea unui plan de dezvoltare”, a explicat Ludovic Orban în deschiderea şedinţei de guvern.

Şeful Executivului a subliniat că PNL susţine alegerea primarilor din două tururi şi a menţionat că liberalii au depus în urmă cu doi ani în Parlament o iniţiativă legislativă pe acest subiect, adăugând că proiectul de lege a fost „parcat neregulamentar printr-o decizie a Birourilor permanente reunite la o defunctă comisie de Cod electoral (…) pentru a împiedica introducerea în plenul Camerei Deputaţilor şi adoptarea proiectului de lege”.
„O să depunem o moţiune de cenzură împreună cu primii parteneri, cu grupul UDMR, şi vă spun că va trece această moţiune de cenzură. (…) Nu, nu vom intra în anticipate. Vom demonstra că avem capacitatea de a crea o nouă majoritate parlamentară”, a spus Ciolacu.

Preşedintele interimar al PSD a reiterat că în situaţia în care moţiunea de cenzură va trece, PSD nu va promova un membru de partid pentru propunerea de premier.

„Să nu ne cereţi să promovăm un membru de partid pentru propunerea de prim-ministru. Vom căuta ca propunerea să fie alta decât un membru de partid din interiorul PSD”, a spus Ciolacu.

You might also like