Din vară, definițiile oficiale pentru secundă, metru, kilogram și alte unități de măsură se modifică

Pentru a alinia definițiile existente în legislația națională cu ultimele noutăți apărute la nivel internațional, guvernanții au decis schimbarea modului în care sunt exprimate câteva dintre unitățile de măsură utilizate în țara noastră, inclusiv secunda, metrul sau kilogramul. Astfel, după cum prevede o hotărâre a Guvernului oficializată vineri, din iunie 2020, o parte dintre unitățile de măsură vor avea definiții noi, potrivit avocatnet.ro.

Hotărârea Guvernului nr. 77/2020, actul normativ ce conține noile definiții ale unor unități de măsură, a fost publicată în Monitorul Oficial, prevederile acesteia urmând să intre în vigoare în 13 iunie 2020.

Unitățile de măsură vizate de schimbări sunt în număr de șapte, mai exact, este vorba despre secundă, metru, kilogram, amper, grad Kelvin, mol și candelă. Cu ajutorul acestor unități se măsoară, în ordine, timpul, lungimea, masa, curentul electric, temperatura termodinamică, cantitatea de substanță și intensitatea luminoasă.

Astfel, din 13 iunie 2020, definițiile unităților de măsură fundamentale, ce sunt conținute de Hotărârea Guvernului nr. 755/2004, se vor modifica, dar nu substanțial, principala schimbare apărută în definiția tuturor unităților de măsură fundamentale fiind menționarea tipului de unitate (de lungime, de masă etc.), a faptului că este o unitate a Sistemului internațional de unități de măsură (SI) și simbolul fiecărei unități de măsură (metru – m, kilogram – kg etc).

Modificarea definițiilor unităților de măsură fundamentale este propusă pentru a transpune în legislația națională noutățile adoptate în cadrul Conferinței Generale de Măsuri și Greutăți din 2018 și conținute de Directiva (UE) 2019/1258.

După cum se precizează în nota de fundamentare a proiectului ce a devenit acum HG nr. 77/2020, noile definiții ale unităților mărimilor fundamentale ale SI “se bazează pe noul principiu al valorilor numerice fixe ale constantelor definitorii și reflectă cele mai recente evoluții în cadrul științei și standardelor de măsurare.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: