Cum vom vota la referendumul din 26 mai?

Sursa foto: ziare.com
Sursa foto: ziare.com

Pe 26 mai 2019 concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European are loc și Referendumul pe Justiție. Cum nu este clar întotdeauna care sunt procedurile de vot, cine și ce votează, când și unde votăm, cum și de ce votăm, iată mai jos răspunsuri la aceste întrebări.

Ce votez?

Pe 26 mai, pe lângă alegerile pentru Parlamentul European, cetățenii sunt chemați să se pronunțe prin „DA” sau „NU” cu privire la următoarele întrebări:

„Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?”

„Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”

Vezi aici cum vor arăta buletinele cu cele două întrebări: HG 278 2019.

Când votez la referendum?​

Referendumul se desfășoară într-o singură zi: duminică, 26 mai 2019. Vei putea vota între orele 7.00 și 21.00.

Cine poate vota la referendum?​​

Ai dreptul să votezi dacă ești cetățean român și ai împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua votului.

Cine nu poate vota la referendum?​​​

Conform Constituției și legii, nu au drept de vot:​

  • Cetățenii care nu au împlinit 18 ani până în ziua votului;​
  • Debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție;​
  • Persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.​​

Unde votez la referendum?​

Alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare ca la Alegerile pentru Parlamentul European, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea „VOTAT”, pe buletine de vot separate, prezenţa la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin. Urna de vot pentru referendum va fi distinctă de urnele de vot pentru Alegerile pentru Parlamentul European. Poți vota la orice secție de votare din țară sau din străinătate. Astfel:

  • Dacă în ziua votului te afli în localitatea de domiciliu sau de reședință, poți vota doar la secția de votare unde ești arondat. Poți afla adresa secției de votare aici: https://www.registrulelectoral.ro/.
  • Dacă în ziua votului ești în altă localitate, îți poți exercita dreptul de vot în localitatea respectivă, pe liste suplimentare.
  • Dacă ai domiciliul sau reședința în altă țară a Uniunii Europene, poți alege membrii Parlamentului European care candidează în acea țară, conform legilor acelei țări.

Ce act de identitate este necesar?

Dacă ești cetățean român, ca să poți vota, trebuie să ai la tine unul dintre următoarele acte de identitate:

  • cartea de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • pașaportul simplu (numai în străinătate);
  • pașaportul simplu electronic (numai în străinătate);
  • pașaportul simplu temporar (numai în străinătate)
  • pașaportul diplomatic (numai în străinătate);
  • pașaportul diplomatic electronic (numai în străinătate);
  • pașaportul de serviciu (numai în străinătate);
  • pașaportul de serviciu electronic (numai în străinătate);
  • carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

Cum votez?

Înainte de a pleca de acasă, verifică dacă ai la tine un act de identitate valabil (în perioada dinaintea alegerilor, birourile de evidență a populației își extind programul așa încât actele de identitate ale cetățenilor să fie pregătite în cel mai scurt timp posibil). După ce ai ajuns la secția de votare, membrii biroului secției de votare îți vor cere actul de identitate, vor verifica datele tale personale prin intermediul Sistemului informatic privind monitorizarea prezenţei la vot şi prevenirea votului ilegal.

Președintele Biroului Electoral sau locțiitorul acestuia te va informa cu privire la opțiunea de a vota la cele două tipuri de scrutin: pentru Parlamentul European și/sau pentru Referendum. Vei primi o singură ștampilă și unul sau trei buletine de vot (vei primi un buletin dacă votezi doar la europarlamentare, respectiv trei buletine de vot dacă alegi să votezi la ambele scrutine).

Decizia ta de a vota la un singur tip de scrutin sau la ambele, va fi notată de membrii Biroului Electoral pe liste electorale separate, aferente celor două tipuri de scrutine. Mergi în cabina de vot, unde vei fi singur și poți vota în mod secret, așa cum dorești. Dacă alegi să votezi la ambele scrutine (și pentru Alegerile pentru Parlamentul European și pentru Referendum), vei primi trei buletine de vot diferite și o singură ștampilă.

Pe buletinul de vot pentru alegerile pentru Parlamentul European vei vedea chenare în care sunt tipărite numele partidelor sau ale candidaților independenți, precum și siglele electorale ale acestora. În chenarele corespunzătoare partidelor vor fi tipărite și numele candidaților din partea partidului. Ștampilează în interiorul chenarului corespunzător partidului sau candidatului independent pe care dorești să-l votezi.

Pe fiecare dintre cele două buletine de vot pentru Referendum vei vedea tipărită întrebarea în interiorul buletinului (p.3), cu opțiunile de vot ”DA” deasupra, ”NU” dedesubt, fiecare în câte un pătrat distinct. Ștampilează pe fiecare buletin în interiorul chenarului corespunzător opțiunii tale.

După ce ai votat, îndoaie buletinul sau buletinele de vot și introdu-le în câte o urnă de vot: un buletin în urna pentru alegerile pentru Parlamentul European, respectiv în urnele pentru Referendum. Predă ștampila membrilor biroului secției de votare și recuperează actul de identitate pe care vei primi 1 sau 2 timbre autocolante corespunzătoare tipului de scrutin la care ai votat (alegeri pentru Parlamentul European și/sau Referendum).

Știri despre: ,