Ce știm până acum despre referendumul național pregătit de președintele țării

Sursa foto: ziare.com
Sursa foto: ziare.com

Deoarece legile justiției au fost și sunt vizate de foarte multe proiecte ce au ca scop modificarea lor, de ceva vreme, în spațiul public se vorbește tot mai des despre un posibil referendum ce ar putea fi convocat în curând de președintele țării, Klaus Iohannis, și care ar arăta ce cred românii despre modificarea acestor legi. De aceea, prezentăm astăzi toate informațiile pe care le avem până acum despre consultarea publică anunțată recent.De câteva zile se vorbește tot mai des și se conturează tot mai clar varianta organizării unui referendum pe tema justiției, în contextul în care, în doar câțiva ani, au apărut sau au fost propuse nenumărate modificări ce vizează legile justiției, cele mai multe dintre acestea urmărind reducerea pedepselor pentru anumite infracțiuni, mai exact, cele pentru infracţiunile de corupţie şi de serviciu.Astfel, prezentăm azi cele mai importante informații pe care le avem în acest moment despre consultarea publică inițiată de președintele Iohannis.

  1. Sunt șanse mari să avem un referendum național

După ce, în cursul săptămânii trecute, președintele țării era, potrivit agerpres.ro, “aproape hotărât” să organizeze un referendum pe justiție, marți a transmis, prin intermediul reprezentanților unor asociații și organizații neguvernamentale, că sigur va convoca o consultare publică pe tema justiției.

  1. Referendumul va viza modificarea legilor justiției

În primul rând, așa cum aminteam mai sus, referendumul va viza legile justiției, mai exact, toate modificările aduse sau propuse acestora în ultima perioadă. Deocamdată nu cunoștem întrebarea sau întrebările ce vor fi puse la referendum, dar ar trebui să aflăm conținutul acesteia (acestora) până în data de 4 aprilie, potrivit avocatnet.ro. De altfel, șeful statului a anunțat că în această săptămână vor avea loc consultări cu societatea civilă cu privire la oportunitatea organizării unui referendum pe justiție, cu reprezentanți ai autorităţii judecătoreşti şi ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor va avea discuții pe tema situației actuale din sistemul judiciar, iar, ulterior, consultări cu partidele politice.

  1. Sunt șanse mari ca referendumul să fie odată cu alegerile europarlamentare

Consultarea publică pe justiție va avea loc, potrivit declarațiilor președintelui, în data de 26 mai 2019, zi în care vor avea loc și alegerile europarlamentare. Astfel, în aceeași zi va avea loc alegerea membrilor din România ai Parlamentului European, dar și referendumul pe justiție. Cu două săptămâni în urmă, ca răspuns la sesizarea președintelui Iohannis privind modificarea Legii referendumului nr. 3/2000, ce a fost transmisă de șeful statului la începutul anului, Curtea Constituțională a României a decis, în unanimitate, că organizarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile europarlamentare este legală.

Știri despre: ,