Statele Unite au suspendat livrarea în Turcia a echipamentelor necesare avioanelor militare multirol F-35

Sursa foto:hurriyetdailynews.com

Măsura a fost luată în contextul tensiunilor generate de cumpărarea sistemului antiaerian rus S-400, afirmă surse citate de agenţia de presă Reuters, potrivit stiripesurse.ro. Washingtonul a înştiinţat Administraţia de la Ankara că nu va primi echipamentele asociate livrării avioanelor F-35 fabricate de compania Lockheed Martin, au declarat doi funcţionari americani sub protecţia anonimatului. Practic, livrarea tuturor echipamentelor necesare programului de instruire a piloţilor şi întreţinerii avioanelor F-35 a fost suspendată. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a refuzat să cedeze solicitărilor Washingtonului de a nu achiziţiona sisteme antiaeriene S-400 din Rusia.

Administraţia Recep Tayyip Erdogan a respins vineri presiunile Statelor Unite care au rolul de a împiedica achiziţionarea sistemelor antiaeriene ruse S-400, considerând că sunt „contrare dreptului internaţional”. „Am semnat un acord cu Rusia, acest acord este valabil. Acum, suntem pe cale să discutăm despre modalităţile de livrare”, a declarat ministrul turc de Externe, Mevlüt Cavusoglu în cursul unei conferinţe de presă alături de omologul său din Rusia, Serghei Lavrov. „Faptul că se opune o ţară terţă intră în contradicţie cu dreptul internaţional”, a precizat Cavusoglu.

Ankara a comandat un sistem antibalistic şi antiaerian rus S-400, dar cazul a amplificat tensiunile dintre Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO. Statele Unite avertizează că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele NATO, formulând temeri că ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35, pe care Turcia vrea, de asemenea, să le achiziţioneze.

Source stiripesurse.ro
You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More