Se acordă finanţare deţinătorilor de monumente istorice

Normele metodologice privind cuantumul timbrului monumentelor istorice şi modalităţile de percepere, încasare, virare, utilizare şi evidenţiere a sumelor rezultate din aplicarea acestuia, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.502/2007 au fost recent modificate. Astfel, în Monitorul Oficial nr. 758/2019 a fost publicat Hotărârea nr. 691/2019 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind cuantumul timbrului monumentelor istorice şi modalităţile de percepere, încasare, virare, utilizare şi evidenţiere a sumelor rezultate din aplicarea acestuia, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.502/2007, scrie lexcafe. Institutul Naţional al Patrimoniului, acordă finanţări din sumele colectate ca urmare a aplicării timbrului monumentelor istorice, pentru următoarele domenii:

  • a) elaborarea de reglementări tehnico – economice, de norme şi metodologii privind elaborarea de documentaţii specifice, executarea de lucrări pentru protejarea monumentelor istorice;
  • b) amenajarea în vederea pregătirii monumentelor istorice pentru vizitare gratuită, precum şi pentru realizarea unor programe sau proiecte culturale.

Proiectele participante la selecţie pot fi depuse de către persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, care au calitatea de proprietar, titular al unui drept de superficie, de concesiune sau de folosinţă pentru o durată mai mare de 25 de ani sau titular al dreptului de administrare a unui monument istoric. Selecţia proiectelor se desfăşoară în trei etape, după cum urmează:

  • a) etapa I – etapa administrativă: verificarea existenţei, conţinutului şi conformităţii documentelor solicitate în anunţul public – etapă eliminatorie;
  • b) etapa a II – a – evaluarea proiectelor depuse de participanţi;
  • c) etapa a III – a – comunicarea rezultatelor şi încheierea contractelor de finanţare.

Sumele aferente realizării proiectelor finanţate de INP vor fi utilizate în limitele şi potrivit destinaţiilor stabilite conform legii, numai pentru acoperirea cheltuielilor aferente realizării proiectelor selectate, exclusiv pentru perioada de derulare a contractului de finanţare. Persoanele nemulţumite de rezultatele selecţiei proiectelor pot depune contestaţii în scris, la secretariatul comisiei de selecţie, sau prin e-mail, cu confirmare de primire, în temenele stabilite prin anunţul public.

Atenţie! Nu pot depune proiecte la sesiunile de finanţare organizate de INP personalul INP şi membrii comisiei de selecţie sau membrii familiilor acestora, până la gradul al II – lea inclusiv.

Știri despre: ,