Lectura ne unește! Biblioteca generațiilor la Ziua Internațională a donației de carte

Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea a fost de-a lungul timpului, și este și astăzi, beneficiara unor donații de carte cu totul deosebite, fiecare cu specificul său tematic și editorial.

De altfel, așa a luat ființă chiar biblioteca, în rafturile ei păstrându-se donații, de-acum mai bine de un veac, oferite de intelectuali și personalități ale timpului. Ulterior au fost adăugate, prin donații ori dispoziții testamentare, colecții sau chiar biblioteci întregi, constituindu-se Fonduri de carte, cum sunt:  „Virgil Huzum”, farmacist, „Leon Kalustian”, publicist și scriitor și, mai recent, „Ioan Adam”, istoric și critic literar, Mircea Dinutz, critic literar, „Gheorghe Andrei Neagu”, scriitor, Luca Pițu, eseist și hermeneut.

În anul 2019, biblioteca noastră a primit, ca donație din partea familiei, cu sprijinul doamnei bibliotecar Florica Bălan, biblioteca familiei de intelectuali focșăneni, Georgeta și Gheorghe Vioreanu, peste 2500 de exemplare, care au fost evaluate, verificate în baza de date și grupate pe domenii tematice, astfel încât s-au creat colecții de carte de artă, de artă teatrală, de folclor, critică literară și beletristică. O parte din aceste donații, 291 exemplare, plus materiale documentare, au fost direcționate Centrului Cultural Vrancea, Teatrului „Pastia” din Focșani și Ansamblului Folcloric „Țara Vrancei”, în acord cu managerii celor trei instituții de cultură. Astfel, aceste cărți, unele care nu s-au mai reeditat de zeci de ani, altele în ediții devenite rare, altele cu tematică locală, vor trece din mână în mână, din generație în generație, și sperăm că vor fi sprijin intelectual și profesional în continuare celor ce le vor folosi.

Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea este recunoscătoare și mulțumește tuturor celor care, prin donații de carte – scriitori, profesori, studenți, elevi, seniori, artiști, funcționari, reprezentanți ai autorităților, bibliotecari –, au contribuit, de-a lungul timpului, la înființarea și dezvoltarea bibliotecii noastre, spre folosul întregii comunități.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: